U Srbiji će skijaši od sada moći da skijaju na Zlatiboru čak i ako ne bude dovoljno snega, zahvaljujući veštačkom osnežavanju.

Na ovom kompleksu površine 12,3 hektara, gde se nalaze četiri ski staze, savremena šestoseda žičara, „tubing“ i dva ski lifta tipa „sidro“, preduzeće Skijališta Srbije počelo je gradnju sistema za veštačko osnežavanje, uz pomoć koga će Tornik tokom cele zime biti dostupan skijašima. Očekuje se da će veštački sneg obezbediti veći broj skijaša u sezoni i povećati prihode ovog turističkog centra, saopštilo je JP Skijalište Srbije

Na sistemu za veštačko osnežavanje radiće austrijska kompanija „Sufag“, a veštački sneg će pokrivati sve četiri staze – Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota – kao i vezne ski puteve i ski poligon. Dužina instalacija veštačkog snega iznosi pet kilometara, dok čitav sistem obuhvata pet fiksnih topova, 12 mobilnih topova i 16 lansera. Sve staze mogu da se pokriju snegom debljine 30 centimetara za 100 sati. Voda za proizvodnju veštačkog snega će biti dovedena iz obližnjeg jezera Ribnica, a taj projekat se finansira iz sredstava NIP i realizuje ga preduzeće „Srbija vode“.

“ Sada gosti mogu da imaju potpuni ugođaj na svom zimovanju, a mnogima će Zlatibor biti idealna destinacija za ski vikend tokom predstojeće zime. Dosadašnja iskustva sa Kopaonika nagoveštavaju da će sezona na Torniku trajati bar četiri meseca, u toku kojih će skijaši imati sigurno i kvalitetno skijanje“, izjavila je Mira Vujičić, pomoćnik generalnog direktora za komercijalne poslove JP Skijališta Srbije.

Za šest dana 5.650 dinara

Proizvodnja veštačkog snega može početi onog trenutka kada se temperatura vazduha spusti na bar tri stepena ispod nule. JP Skijališta Srbije objavilo je zvanične cene ski karata za nastupajuću sezonu, tako da će skijaši na Zlatiboru moći da skijaju u jeku sezone uz šestodnevni ski pas po ceni od 5.650 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari