Pokret snaga Srbije predao je Republičkoj izbornoj komisiji kandidaturu funkcionerke te stranke Milanke Karić za predsednika Srbije, s potpisima podrške 16.739 građana. Milanka Karić novinarima je rekla da želi da zaustavi rasprodaju i rasparčavanje zemlje i da želi da zaposli milion ljudi.

Pokret snaga Srbije predao je Republičkoj izbornoj komisiji kandidaturu funkcionerke te stranke Milanke Karić za predsednika Srbije, s potpisima podrške 16.739 građana. Milanka Karić novinarima je rekla da želi da zaustavi rasprodaju i rasparčavanje zemlje i da želi da zaposli milion ljudi. Karićeva je naglasila i da neće ona, već građani Srbije, vratiti u zemlju njenog supruga Bogoljuba i da će ga dočekati kao „spasioca“. RIK je do sada potvrdila predsedničke kandidature Tomislava Nikolića, Čedomira Jovanovića, Borisa Tadića i Milutina Mrkonjića. Rok za predaju kandidature je 30. decembar u ponoć.
Beograd – Predsedništvo Nove Srbije u subotu će doneti konačnu odluku o tome da li će predsednik te stranke Velimir Ilić biti kandidat na predsedničkim izborima 20. januara. Potpredsednica NS Dubravka Filipovski istakla je da u toj stranci ne razmišljaju o podršci drugim kandidatima. „Nama je prevashodno u interesu odluka da li će se Ilić kandidovati ili ne“, istakla je ona. Neki opštinski odbori NS već su počeli prikupljanje potpisa podrške za Ilićevu kandidaturu.
Novi Sad – Grupa u kojoj je 21 mađarski intelektualac iz Vojvodine podržala je kandidaturu Borisa Tadića za predsednika Srbije, ističući da samo s njim na čelu Srbije može da se gradi društvo ravnopravnih građana, bez obzira na njihovu versku i političku pripadnost. „Isključivo s Borisom Tadićem kao predsednikom Srbije možemo da izgradimo takvo demokratsko društvo u kojem znanje i rad dolaze do izražaja, a ne nacionalna pripadnost“, ističe grupa mađarskih intelektualaca koja je potpisima overila saopštenje o podršci Tadiću.
Među potpisnicima su prof. dr Ištvan Bikit, direktor odeljenja za fiziku Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Mikloš Biro, profesor Filozofskog fakulteta, dr Mikloš Fabri, kardiohirurg sa Instituta za KVB u Sremskoj Kamenici, Karolj Viček, režiser, prof. dr Andre Pap, akademik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Arpad Vicko, književnik i prevodilac.
Novi Sad – Kada bi se danas održali izbori za predsednika Srbije, 54 odsto Novosađana tvrdi da bi sigurno izašli na izbore, a 37,6 odsto od njih dalo bi svoj glas Borisu Tadiću, rezultat je tradicionalnog decembarskog istraživanja javnog mnjenja građana Novog Sada koje je na reprezentativnom uzorku od 1.560 ispitanika sprovela novosadska agencija Skan. Za Tomislava Nikolića glasalo bi 34 odsto Novosađana koji već sada znaju da će sigurno izaći na izbore.
Ocenjujući uspešnost gradskih i pokrajinskih političara, anketirani građani Novog Sada dali su najvišu ocenu 3,13 predsedniku PIV-a Bojanu Pajtiću, a odmah iza njega je gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković sa ocenom 3,04.
Beograd – Kandidat SRS za predsednika Srbije Tomislav Nikolić ponudio je protivkandidatu iz DS Borisu Tadiću televizijski duel pre prvog kruga izbora. Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je Nikolić spreman da izađe na duel s Tadićem i pre prvog kruga na bilo kojoj televizijskoj stanici. Vučić je rekao da je poziv upućen izbornom štabu Borisa Tadića i da radikali očekuju odgovor.
Beograd – Ministarstvo zdravlja pozvalo je stranačke lidere da se tokom kampanje za novog predsednika uključe u borbu protiv pušenja i za kontrolu duvana. Ministarstvo je u jučerašnjem saopštenju pozvalo kandidate da kao promotivni materijal ne dele upaljače, pepeljare i druge predmete koji promovišu pušenje i da se na javnim skupovima i nastupima ne pojavljuju s cigaretama ili drugim duvanskim proizvodima. Kandidatima je upućen i poziv da u zatvorenim prostorima u kojima organizuju skupove ne stoje pepeljare već oznake „Hvala što ne pušite“. Ministarstvo je pozvalo lidere političkih stranaka da se u programima jasno izjasne o zaštiti građana Srbije od izloženosti duvanskom dimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari