U organizacija Brodarskog kluba „Metalac’’ iz Smedereva, Sportskog saveza i Turističke organizacije Golubac, u ovom gradu na Dunavu završeno je prvenstvo države i Kup Golupca u jedrenju na vodi u klasi ‘’mikro’’. Održano je šest regata uz učešće 13 jedrilica sa 40 takmičara, a sveukupni klupski pobednik na ovom šampionatu Srbije u klasi ‘’mikro’’ je Brodarski klub ‘’Metalac’’ iz Smedereva.

– U protekla tri dana takmičari su imali povoljne vremenske uslove, što je doprinelo da ovo prvenstvo bude jedno od uspešnijih u poslednjih nekoliko godina. Već 30 godina Golubac je stecište sportova na vodi, a lokalna samouprava će i dalje ulagati u razvoj turizma što će doprineti i stvaranju još boljih uslova za jedriličarski sport na Dunavu i Srbiji, rekao je zatvarajući ovo prvenstvo Srbije i Kup Golupca, predsednik Sportskog saveza opštine Golubac, Saša Marjanović.

Prvo mesto na prvenstvu Srbije u klasi , ‘’mikro’’ osvojila je posada Brodarskog kluba ‘’Metalac’’ iz Smedereva’’. Pobednik Kupa Golubac za ovu godinu je posada Jedriličarskog kluba Zemun.

Državno prvenstvo i Kup Golupca u jedrenju na vodi u ovom podunavskom gradu nije bilo samo takmičenje za najviši plasman, bilo je to još i druženje najboljih jedriličara iz 9 klubova iz Srbije. Ovde, reka Dunav i najbolje regatno polje u Srbiji, pružaju ogromne mogućnosti za razvoj sportova na vodi, a posebno jedrenje koje postaju sve popularnije među mladim generacijama. Z. Lukić

U Petki kod Kostolca održan “Pečanski kotlić”

Krčkanje uz pesmu i igru

– Tajna pripremanja riblje čorbe je – u tajni ! Tako, na izanđalo novinarsko pitanje, odgovara jedan od takmičara na šestom “Pečanskom kotliću”. Čak 65 ekipa iz Petke, okolnih sela, Kovina, Batočine, Pančeva, Starčeva, Bavaništa, Kostolca i drugih mesta širom Srbije, očiju suznih od dima upinjalo se da riblju čorbu, taj na daleko čuveni specijalitet svih alasa i onih koji se tako osećaju, zgotovi tako da pogodi ukus žirija i publike a da ne odstupi od svog “tajnog” recepta.

Petka je selo nadomak Kostolca, sa oko 380 domova i skoro 1 500 stanovnika. “Pečanski kotlić” održava se uvek osmog avgusta, na Trnovu Petku, zaštitnicu ovog sela. Pečani su nekada bili čuveni ribari, ali su u međuvremenu – ostali bez reke.

– Do Drugog svetskog rata plovni put Dunava bio je ispod našeg sela. Pregrađivanjem tog rukavca nastao je današnji Pečanski Dunavac, a Dunav je otišao daleko od nas, čak iza sela Ostrovo – priča Rajko Božić, predsednik Organizacionog odbora “Pečanskog kotlića” . – Ipak, alasku tradiciju u svom selu i dalje negujemo, pa smo zato i organizovali ovo takmičenje.

– Imamo mi još uvek alase, ali je više sportskih ribolovaca – dodaje Velibor Marković.

“Pečanski kotlić” nije samo jedna u nizu sličnih manifestacija. Pečani su se potrudili da je obogate i kulturno-umetničkim programom. Na platou iza seoskog Doma kulture, među kotlićima, tiskala se publika omamljena miomirisima čorbi i opijena dimom rasplamsalih vatri. Svoj program izvela su kultutno-umetnička društva iz Lipa, Kostolca i naravno Petke. Pečanski “folklor” ima čak četiri generacije: pionire, omladince, Prvi ansambl i veterane. Već godinama pobeđuju na raznim takmičenjima a prvaci su i požarevačke opštine.

Ali, vratimo se kotlićima. Ljubiša Avramović iz Kostolca nastupio je sa tri. Po jedan za njega, suprugu Vinku i jedanestogodišnju ćerku Milicu.

– Ko najbolje kuva ? Pa, žena naravno – smeje se Ljubiša. – Milici je ovo prvo takmičenje, uči “zanat” od majke.

Ekipa iz sela Dubravica, očiju crvenih od dima (a pomalo i piva), nudi degustaciju tek savrele čorbe.

– Kako ti se čini ? Jel ljuta ? I treba da bude ! – ponosan je Boban Branković. Petka i Dubravica su susedna sela. Rivalitet među njima postoji odvajkada.

– Lepo je što se Pečani ponose svojom alaskom tradicijom, ali naša je duža. Pa, Dubravica je bila najstarija srpska luka na Dunavu, a celo selo je živelo na reci i od reke – naglašava Boban.

Oko 100 pečana živi i radi u inostranstvu. Uglavnom je reč o Romima, ali ima i drugih.

Priča Stanka Letice je i slična i drugačija. On je Hrvat iz Umaga. Pre jedanaest godina upoznao je suprugu koja je iz Petke. U Petku je stigao kao “zet u kući”, a zatim sa suprugom otišao u Švajcarsku gde i sada žive.

– Ja sam u Švajcarskoj već dvadeset pet godina. Posle razvoda od prve žene upoznao sam sadašnju i eto me među pečanskim zetovima- kaže Stanko.

A, zet se baš potrudio da uveliča takmičenje. Profesionalni je kuvar, ima i svoj restoran u Vinterturu, švajcarskom gradu. Na “Pečanski kotlić” doneo je ogromnu posudu za pripremanje španske “paelje” u kojoj se pržila deverika i babuška, besplatno za sve posetioce.

– Hteo sam ja i “paelju” da pripremam, ali su mi organizatori rekli da se ne uklapa u “koncepciju” kotlića – smeje se Slavko, koji je istovremeno i član žirija za ocenjivanje čorbi.

– Možda ih, ipak, ubedim sledeće godine. Pa da “Pečanski kotlić” postane, međunarodan, barem po kuhinji.

Nije lako žiriju

Članovima žirija sigurno nije bilo lako da probaju i pravilno ocene svaki kotlić. Ali im je na kraju najukusnija bila riblja čorba Dragana Crnoseljanskog iz Ostrova. Drugo mesto zauzeo je Kosta Ratkov iz Starog Kostolca, a treće još jedan Ostrovčanin, Ljuban Berić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari