Pitanje novinara u Majamiju koji je Novaka Đokovića nazvao teniskim veteranom izazvalo smeh prisutnih i šaljivu reakciju našeg asa, ali i otvorilo temu o tome gde je stvarno starosna granica u „belom sportu“. Jedno je sigurno, najbolji igrač sveta sa nepunih 28 godina sigurno nije za „staro gvožđe“, pa čak ni njegov prvi pratilac Švajcarac Rodžer Federer, koji je stariji šest godina.

Možda je novinarska konstatacija samo nespretno izgovorena, a možda je izveštaču delovalo da je Novak stvarno veteran, bez poznavanja podatka da je 1987. godište. Đoković je toliko dugo u ATP turu i ovih dana obara rekorde, kao što je 50. titula, za koje je drugima bio potreban znatno veći staž. Već sledeće sedmice on će preteći Rafaela Nadala sa 141 sedmicom na čelu ATP liste, a kako će na tronu izgledno dočekati kraj 2015. stići će i Džona Mekenroa, koji je lider ATP trke bio 170 nedelja. Daleko ispred sa 268 nedelja je Džimi Konors, za čije dostizanje je našem asu potrebno da ostane prvi još najmanje dve i po godine. Nakon toga bi bio dostižan i Ivan Lendl (270), dok su Pit Sampras (286) i Federer (302) još uvek daleke misaone imenice.

Da Novak može još puno, verovatno još dva olimpijska ciklusa u Rio de Žaneiru naredne i Tokiju 2020. godine, te da nikako nije veteran, pokazuje i njegova konkurencija, kako godinama tako i potencijalom. Primera radi, sinoćnji rival David Ferer je stariji pet godina, dok su u Top 10 od Đokovića još stariji pomenuti Federer (1981), Nadal (1986), Endi Marej (stariji sedam dana), Stan Vavrinka (1985) i Tomaš Berdih (1985).

Ako gledamo i ostale tenisere iz samog vrha, ili one koji mu teže, nema puno igrača koji mogu biti ozbiljni konkurenti u dužem vremenskom periodu. Grigor Dimitrov (1991) je već dugo „mlad i perspektivan“, dok Australijanci Nik Kirjios (1995) i Tanasi Kokinakis (1996), te Hrvat Borna Ćorić (1996) moraju da „eksplodiraju“ do kraja godine ukoliko žele da opravdaju epitet budućnost tenisa. Naime, Novak je sa 19 godina već bio u Top 20, sa 20 godina je bio treći na planeti, a sa nepunu 21 je osvojio svoj prvi grend slem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari