Pripadnici boračke populacije u Federaciji BiH ostali su juče posle podne ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu uprkos tome što su pripadnici MUP-a upotrijebili silu i na njih bacili suzavac. Bošnjački veterani demolirali su zgradu Vlade Federacije BiH zasipajući je flašama, letvama i kamenicama, te zapalili policijske kućicu ispred nje.

Upotrebom suzavca i fizičke sile policija je na kratko odgurala masu od nekoliko hiljada nezadovoljnika u centru Sarajeva, ali su grupe veterana uspjele da se probiju do samog ulaza u zgradu Vlade. Na demonstrante je ispaljeno toliko suzavca da su novinari i tri bloka dalje od mjesta protesta osjetili probleme sa očima.

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljeno je 37 pacijenata koji su učesnici masovnog protesta boračkih organizacija, izjavila je Srni portparol Centra Biljana Jandrić.

Više hiljada veterana protestovalo je zbog uvođenja prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca.

Mostar blokiran

Mostar – Boračke organizacije proistekle iz Armije BiH i HVO blokirale su juče na dva časa magistralni put M-17, u mjestu Salakovac, i lokalni put Mostar – Nevesinje, u mjestu Dračevice. Protesti su organizovani radi pružanja podrške centralnom protestu boračke populacije u Sarajevu, ali i da bi skrenuli pažnju vlastima da ne mogu ukidati prava ove kategorije. Na mostarskim ulicama bilo je pojačano prisustvo policije zbog brojnih protesta i blokada puteva koje organizuje boračka populacija i zbog gradskog derbija između fudbalskih klubova Velež i Zrinjski, koji je označen kao događaj visokog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari