U Belom Blatu, selu pored Zrenjanina, vetrenjača bez krila 1verenjača belo blato

U Belom Blatu, selu nadomak Zrenjanina, i dalje postoji vetrenjača. Smeštena je u dvorištu preduzeća za preradu trske „Jedinstvo“. Iako se od pre desetak godina nalazi u režimu prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na vetrenjači nisu rađeni nikakvi konzervatorski radovi niti ima bilo koju namenu.

– Mi smo u jednom momentu imali ideju da otvorimo prodavnicu suvenira ili predmeta od trske jer se preradom trske bavimo, ali uslovi za tako nešto su jako strogi, to bi nas mnogo koštalo pa smo odustali. Sada stoji zaključana jer joj unutrašnjost nije u dobrom stanju a posebno je nebezbedno stepenište. Ko god želi da je vidi ili da je spolja fotografiše to može da učini, portiri turiste puštaju u krug trskare, kaže Nebojša Superov, direktor trskare „Jedinstvo“ u Belom Blatu.

Vetrenjača u Belom Blatu ima više od sto godina. Podigao ju je 1896. godine  Jano Burik iz Aradca, koji se sa grupom svojih seljana, doselio u Belo Blato.

Osnovna funkcija vetrenjači bilo je mlevenje žita i kukuruza. Za to se, u početku, koristila energija vetra. Ova je vetrenjača do pre nekoliko decenija ima krila ali su ona slomljena i nestala.

U početku svog rada vetrenjača je koristila energiju vetra, kasnije drva, a na kraju struju. Iako izgleda neverovatno, vetrenjača je bila u funkciji do 1971. godine.

Krila vetrenjače, Beloblaćani nisu uspeli da sačuvaju ali zato kamen na kom se mlelo žito i kukuruz jesu. I uspeli su da zamene krov, pa krov od lima sada ovaj redak kulturno – istorijski spomenik čuva od prokišnjavanja i daljeg ruiniranja.

Belo Blato ima velike ambicije što se tiče razvoja turizma. Manifestacijom pod nazivom „Beloblatska kobasicijada“ upisali su se u turističku ponudu Vojvodine i Srbije.

Ali Belo Blato nisu samo kobasice. To je i očuvana priroda, Carska bara, drvored sibirskih brestova u centru sela, salaši i jezera za pecanje. I svakako ova vetrenjača kojoj treba malo više pažnje i nešto novca da postane prava turistička atrakcija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari