Nije se desio nikakav incident, samo manje oticanje vode, sve je potpuno pod kontrolom, rekao je u vezi sa događajem u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) slovenački ministar za okolinu Janez Podobnik.
On je juče učestvovao na zasedanju ministara za okolinu u Lukseburgu, izvestila je agencija STA.

Nije se desio nikakav incident, samo manje oticanje vode, sve je potpuno pod kontrolom, rekao je u vezi sa događajem u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) slovenački ministar za okolinu Janez Podobnik.
On je juče učestvovao na zasedanju ministara za okolinu u Lukseburgu, izvestila je agencija STA. Nemački ministar Zigmar Gabrijel je rekao da je bolje imati više nepotrebnih alarma, nego jedan istinski, dok je austrijski ministar Jozef Prel tražio objašnjenja povodom prekjučerašnjeg incidenta u NEK kada je iz primarnog dela tečnost za hlađenje iscurila u bazen za zadržavanje.

Direktor kaže da je stanje normalno

Ljubljana, Krško – Direktor Nuklearne elektrane Krško Stane Rožman rekao je da je nakon kvara i zaustavljanja rada elektrane, stanje potpuno normalno i da ljudi i okolina nisu bili ugroženi. U razgovoru za Radio-Slovenija, Rožman je rekao da je „stanje sasvim normalno, rad elektrane je obustavljen, odnosno ona se nalazi u takozvanom stanju „hladnog zaustavljanja“. Direktor nuklearke je dodao da su u toku „pripreme za oporavak aspekta održavanja“, pri čemu elektrana raspolaže sa svom potrebnom opremom.

Prel je naglasio ono što je već ranije najavio: da će od Slovenije zahtevati celovito objašnjenje jer je austrijski nadzorni organ za nuklearnu bezbednost od slovenačkih kolega dobio poruku da je u NEK izvedena vežba, dok je istovremeno preko Sistema EU za hitnu razmenu informacija u slučaju radiološke opasnosti (ECURIE) objavljen opšteervopski alarm.
– Ne može Slovenija svoje susede obavestiti o vežbi, a čitava Evropa je obaveštena o incidentu, rekao je Prel, i ocenio pozitivnim to što u slučaju NEK nije došlo do povećane radijacije, jer kvar nije bio velik.
Podobnik je, pored ostalog, rekao da je u slučaju Austrije zaista došlo do greške, i dodao da se Slovenija svom susedu izvinila, što je i prihvaćeno. Greška u obaveštavanju je otklonjena za nekoliko minuta.
Nemački ministar Gabirel je rekao da nema razloga da se ne veruje slovenačkim vlastima kada kažu da je situacija pod kontrolom, i dodao da je transparentnost u pogledu obaveštenja ključna jer da do obaveštavanja u slučaju NEK nije došlo, javnost bi se pitala zašto su vlasti prećutale kvar.
On je objasnio da je Evropska komisija u sredu, pošto je dobila upozorenje o kvaru u NEK, o tome obavestila sve države članice EU, i u roku od dva sata poslala čak tri saopštenja za javnost, pri čemu se radilo o prvom primeru takve vrste u korišćenju sistema ECURIE. Ministri za okolinu EU juče su raspravljali o klimatsko-energetskom paketu, a pažnju su posvetili i izduvnim gasovima novih automobila i genetski promenjenim organizmima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari