Vežba traganja i spasavanja na aerodromu Nikola Tesla 1Foto: MOD

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta „SAREX 38-19“ počela je na aerodromu „Nikola Tesla“ prikazom u noćnim uslovima po temi „Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovogodišnja vežba „SAREX 38-19“ predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Srbiji.

Ona je poručila da da vežba ima za cilj prikaz pripremljenosti i tehničke osposobljenosti angažovanih učesnika u sistemu traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

Pored organizatora, učesnici ovogodišnje vežbe su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, Aerodrom Nikola Tesla, Gorska služba spasavanja, Crveni krst Srbije i Grad Vršac.

U noćašnjem segmentu vežbe, izvedenom na aerodromu „Nikola Tesla“, učestvovali su i pripadnici Vojnomedicinske akademije.

Drugi deo vežbe „SAREX 38-19“ održaće se sutra, na aerodromu „Vršac“, gde će u dnevnim uslovima biti prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. Nakon toga sledi taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

U sutrašnjim aktivnostima vežbe „SAREX 38-19“ učestvovaće jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, jedinice Specijalne brigade i VMA.

Prikazu izvedenom na aerodromu „Nikola Tesla“ večeras su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, kao i predstavnici institucija angažovanih na vežbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari