Saobraćajni stručnjaci imaju suprotne stavove o tome da li je nakon saobraćajne nesreće moguće utvrditi koje je svetlo na semaforu bilo upaljeno – zeleno ili crveno, ukoliko ne postoje video-snimci. Naime, u Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu za Danas da veštaci mogu utvrditi li je Andrea B., koju je u četvrtak na pešačkom prelazu terenskim džipom usmrtio Aleksandar Mitrović (20), sin vlasnika Pinka, prelazila ulicu na zelenom svetlu, dok na Saobraćajnom fakultetu tvrde da je to nemoguće bez video-snimka.

U Ustaničkoj ulici, gde se dogodila nesreća u četvrtak uveče, nema video-nadzora, ali postoje kamere na menjačnici u blizini. U policiji se nadaju da će snimci sa te kamere pokazati da li je na semaforu bilo zeleno za vozače, kako je u svom iskazu rekao Aleksandar Mitrović, ili pak crveno. Iako zvanično nije potvrđeno, navodno postoje očevici koji tvrde da je na semaforu za vozače ipak bilo crveno svetlo.

Radojica Rovčanin, zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže za naš list da saobraćajni veštaci mogu pouzdano da utvrde koje je svetlo bilo upaljeno, čak i ako snimci sa kamere iz obližnje menjačnice ne budu ništa pokazali.

– Imamo obučene saobraćajne veštake i savremenu tehnologiju kojom će se utvrditi istina, čak i ako ne bude svedoka. Za ovakvu vrstu veštačenja potrebno je vreme, ali se mogu dobiti apsolutno pouzdani podaci – naglašava Rovčanin. Prema njegovim rečima, veliki je propust Puteva Srbije i Grada Beograda zato što Ustanička ulica nije pokrivena video-nadzorom.

– To je jedna od najprometnijih gradskih ulica i mora da ima i video-nadzor i radarsku kontrolu – ističe Rovčanin. On dodaje da su zahvaljujući Agenciji za bezbednost saobraćaja, najprometnije saobraćajnice u gradu u protekle dve godine pokrivene video-kamerama i da statistike pokazuju da je u tim ulicama smanjen broj nesreća jer su vozači na oprezu.

Sa druge strane, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić, tvrdi da ne postoji nikakva mogućnost da se utvrdi koje je svetlo na semaforu bilo upaljeno, ukoliko se to ne vidi na video-snimku.

– Ne postoji nikakav način da se to otkrije. Ne može se precizno utvrditi ni brzina kretanja automobila, jer je vozač vozio džip marke BMV X5, savremeno vozilo koje ne ostavlja tragove guma prilikom kočenja. Ako nema svedoka, verovaće se na reč jedinom očevicu, a to je Aleksandar Mitrović – kaže Vujanić. On dodaje da bi svaka raskrsnica sa semaforima u gradu morala da ima video-nadzor i da je to odgovornost Agencije za bezbednost saobraćaja.

Mitroviću je Viši sud u subotu odredio pritvor do 30 dana i pokrenuo istragu zbog sumnje da je izvršio „teško delo protiv bezbednosti saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi“. U rešenju za sprovođenje istrage se navodi da je Mitrović vozeći džip neprilagođenom brzinom prošao kroz crveno i tom prilikom usmrtio Andreu B. Mitrović je u svom iskazu rekao da je vozio oko 70 kilometara na čas i da je svetlo na semaforu bilo zeleno. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke, ali i zbog težine krivičnog dela.

Povećati video-nadzor

Od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja 2010. godine, broj poginulih na putevima se smanjuje. Kontrole su striktnije, povećan je broj radara i video-nadzora. Tako je broj poginulih prošle godine u odnosu na 2011. manji za sedam odsto. Ipak, najkritičnije je u Beogradu, gde postoji više od 500 semafora, ali nedovoljan broj kamera posebno na najprometnijim ulicama, poput Ustaničke.

Željko Mitrović posetio sina u zatvoru

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović posetio je juče svog sina Aleksandra u Okružnom zatvoru u Beogradu. Željko Mitrović je nakon nesreće izjavio da je Aleksandar prolazio kroz zeleno svetlo i da nije video devojku koja se odjednom pojavila, pretrčavajući na crveno. Devojka je usled siline udarca odbačena dalje od 20 metara, ali se Aleksandar nije zaustavio. Prema rečima Željka Mitrovića, Aleksandar je dobio napad panike, ali je stao posle par kilometara kada je shvatio šta je uradio i pozvao oca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari