(VIDEO) Žuta voda teče iz slavina u Kuli: Dragan Kovačev požalio se na društvenim mrežama i ubrzo ostao bez posla 1Foto: Privatna arhiva

Dragan Kovačev konobar iz Kule pozalio se na društvenim mrežama na žutu vodu koja teče iz slavina u njegovom domaćinstvu i ubrzo nakon toga dobio je otkaz u restoranu gde je radio.

Neverovatno je da u Kuli, koja decenijama muku muči sa vodom za piće, kada se i danas oko toga barem jedan čovek pobudi, pa bilo to i na društvenim mrežama, doživi odmazdu.

Kako kaže Kovačev, u donjem delu grada, voda je danima žuta. Prvo je na mrežama njegova supruga podelila fotografiju vode, nakon čega ju je on u tome podržao.

– Mi nemamo izvor vode nego Koka-kole. Voda je danima žuta i niko ništa ne poduzima. Počeo sam da objavljujem na društvenim mrežama kako to izgleda kada se koristi, kad hoćeš da se okupaš, popiješ kafu ili sipaš u času. Opereš beli veš on bude žut, okupaš se nakon posla da budeš čist, a izađeš prljaviji. Obraćao sam se i JKP „Komunalcu“, ali ništa. Rekli su mi, „odakle mi pravo“ da uopšte dolazim. Ne znam kako ih nije sramota, pa tu vodu piju ljudi, kupaju bebe u njoj.. – rekao je Kovačev.

Ipak, objave njegove supruge i njega nisu ostale nezapažene tamo gde treba. U restoranu „Tugeder“ u Kuli gde je radio, na jutarnje kafe dolazi većina bitnih opštinskih funkcionera.

Jedan od njih mu je kroz razgovor, kada je došao na piće, dobacio kako je trebao lično da dođe i požali se na vodu, „pa bi to i rešili“, a ne da sve objavljuje javno.

– Od prve objave, na šta liči voda u Kuli na Fejsbuku, do mog otkaza, proteklo je dva dana. Gazda mi se nije ni obratio, samo mi je šef rekao da se „nekim ljudima sviđam, a nekim ne“. Uglavnom, na moj rad zamerke očigledno nemaju, jer nisam dobio konkretno objašnjenje zašto više ne uspunjavam uslove za taj posao. Kod nas se tako odlučuje o sudbini ljudi, iza zavese. Niko ne sme ništa da kaže i svi se boje vlasti – rekao je Kovačev koji prehranjuje porodicu sa dvoje dece.

On je na kraju, pred prošlu sednicu lokalnog parlametna u Kuli, odneo žutu vodu u jednoj plastičnoj flaši opštinskim funkcionerima.

(VIDEO) Žuta voda teče iz slavina u Kuli: Dragan Kovačev požalio se na društvenim mrežama i ubrzo ostao bez posla 2
Voda u bazenu pre i posle ubacivanja hemije za pročišćavanje, foto: Privatna arhiva

Opština Kula inače je u samom vrhu u Vojvodini po lošem kvalitetu vode. Po poslednjim podacima Batuta voda u Kuli spada u kategorije onih koje imaju „udruženu neispravnost“, procenat fizičko-hemisjke nesipravnosti je 47,6 odsto, a procenat mikrobiološke nepispravnosti 9,4 odsto.

U samoj Kuli situacija je još i najbolja, ali vodovodne mreže u svim mestima opštine su još uvek dominantno izgrađene od azbestnih cevi čija je upotreba odavno zabranjena u većini zemalja Evrope.

Pisane su i peticije da se reši ovaj problem, ali ništa se nije dogodilo, pa čak i kad su stizala obećanja sa samog vrha.

Naime, u Ruskom Krsturu i Kruščiću je najgore, tamo voda bukvalno smrdi i zbog povećane količine arsena zabranjena je za piće više od 15 godina. Voda je neispravna u Crvenki.

Predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kuli u leto 2019. godine izjavio je da se sa izgradnjom fabrike vode za Ruski Krstur i Kruščić – kreće odmah! Ali to se još nije dogodilo.

Jedino što se zapravo dogodilo je rast cena. Meštani Kule od ovog meseca plaćaju skuplju vodu (uz odnošenje smeća i kanalizaciju) za 11 odsto.

JKP „ Komunalac“ je krajem juna promenio cenovnik zbog „uvećanja ulaznih troškova“, tako da domaćinstva kubik više ne plaćaju 93,9 nego 103,3 dinara.

Poređenja, u Beogradu je cena kubika za domaćinstva 74 dinara, a u Novom Sadu 68,7 dinara.

Na sajtu Komunalca iz Kule ne postoji nikakvo obaveštenje o žutoj vodi koja teče iz slavina. Poslednje saopštenje je objavljeno 15. jula gde je preneto upozorenje iz Opštine u kojem se traži da građani racionalno troše vodu.

„Podsećamo da se voda iz sistema vodovoda prvenstveno koristi za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva“, apelovali su iz Opštine, te dodali da navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Odgovore od JKP „Komunalac“ na pitanja koja smo im poslali ćemo objaviti čim stignu na našu adresu.

Amonijak, gvožđe i mutnoća…

Zavod za javno zdravlje Sombor pre nekoliko godina je saopštio da je od 282 uzorka vode u Kuli, 156 neispravno.

Na hemijskom ispitivanju ove ustanove nije prošlo 49 odsto uzoraka i to najčešće zbog povećane koncentracije amonijaka i gvožđa.

Oni su napomenuli da se u Kuli ne vrši prečišćavanje vode, već samo njena dezinfekcija pre puštanja u vodovodni sistem.

„Sama sirovina, odnosno sirova voda koja se dobija iz bunara na izvorištima je takva da u sebi ima povećanu koncentraciju amonijaka, gvožđa i mutnoće i ta svojstva zadržava i voda u vodovodnoj mreži“, rekli su iz ZZJZS.

Ipak, istakli su da prisutne materije (amonijak, mutnoća i gvožđe) menjaju samo organoleptička svojstva vode, a ne utiču na zdravlje potrošača vode.

Zbog toga potrošači, kako kažu, mogu imati primedbe na kvalitet vode – neprijatan miris, ukus ili mutnoću.

Pijaća voda prioritet u razvoju opštine, barem po planu

U Planu razvoja opštine Kula od 2022. do 2028. godine, kao prioritetni cilj navodi se rešavanje problema kvalitetnog i za zdravlje ljudi „bezbednog sistema vodosnabdevanja“.

U opštini Kula prosečno se godišnje isporuči oko 1.829.000 kubnih metara, a procenat domaćinstava priključenih na vodovodnu mrežu iznosi oko 98 odsto.

(VIDEO) Žuta voda teče iz slavina u Kuli: Dragan Kovačev požalio se na društvenim mrežama i ubrzo ostao bez posla 3
Sveža česmuša iz Kule, foto: Privatna arhiva

„Brojni problemi u ovoj oblasti se mogu svesti pod; zastareo sistem distributivne mreže, sa starim azbestnim cevima koje nezadovoljavaju standarde u oblasti bezbednosti po zdravlje ljudi. Urađena je projektno-tehnička dokumentacije zamene azbestnih cevi u naseljenim mestima Kula, Crvenka, Kruščić i Lipar. Voda je bakterijološki ispravna, ali ne zadovoljava standarde fizičko-hemijske ispravnosti“, navodi se u planu.

Kako nastavljaju, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju fabrike vode, ali pored toga postoji problem i „nefunkcionalnog organizovanja poslova u nadležnosti JKP-a“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari