Jasmina Tišma, policijski službenik iz Požarevca, autor jednog od najvećih hitova naše narodne muzike „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ zbog izvrgavanja ruglu te pesme od strane izvođača Mitra Mirića u rijalitiju „DVOR“ namerava da tuži izvođača, rijaliti šou, kao i televiziju „Pink“ na kojoj je se emituje pomenuti rijaliti, zbog povrede ugleda i časti!


Retki su oni koji znaju da je sadašnji portparol u Policijskoj upravi u Požarevcu, Jasmina Tišma napisala u saradnji sa svojim ocem, kompozitorom Novicom Uroševićem stihove najpoznatijih folk pesme iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Njena pesma „Ne može nam niko ništa jači smo od sudbine“ godinama je najtraženija na svadbama, rođendanima, ispraćajima u vojsku, proslavama punoletstva i drugim veseljima. Ta pesma bila je svoje vremeno neformalna himna naših policajaca na Kosovu, kao i političara iz koalicije SPS i Jul, koju su stalno pevali na proslavama dok su bili na vlasti.

– To je hit koji je proslavio Mitra Mirića. Taj hit rado pevaju i policajci ali je veoma omiljen i kod ljudi sa druge strane zakona. Iako je nastala pre 20 godina to je pesma koju vole stari i mladi jer ima dušu – priča Jasna.

Međutim, Tišma ovih dana izuzetno je ljuta na izvođača njenog najvećeg hita Mitra Mirića, koji je u rijalitiju „Dvor“ na televizi „Pink“ u alkoholisan stanju skaradno se ponašajući izvrnuo ruglu pomenutu pesmu, a samim tim i samog autora. Zbog svega toga gospođa Tišma sprema se da presavije tabak i tuži sve one kojisu na bilo koji način učestvovali u ruženju i diskreditovanju njenog autorskog dela. Ona kaže da je autorsko delo odraz ličnosti autora i da je autorsko pravo isključivo pravo autora a ne pravo interpretatora ili izvođača pesme.

– Autorsko pravo osim imovinskog prava podrazumeva i moralno pravo-pravo na poštovanje autorskog dela i časti i ugleda autora, pa tako autor ima pravo da se usprotivi svakom deformisanju skraćenju ili korišćenju dela koji ugrožava njegovu čast i ugled-ljutito je rekla Tišma i dodala:

– Rijaliti šou DVOR je bez saglasnosti autora skratio, montirao i na neprimeren način prikaziva bahato ponašanje Mitra Mirića uz pesmu „Ne može nam niko ništa jači smo od sudbine“ i povredio čas i ugled autora kao i sam smisao pesme. Narednih dana obaratiću se nadležnim institucijama radi zaštite autorkih prava i sprovođenja postupka oduzimanja prava interpretatoru na korišenje i interpretiranje već objavljenih dela.

Na kraju Jasmina Tišma je poručila da interpretatori bi trebali da znaju da autor ima tzv. pravo pokajanja – pravo da opozove pravo korišćenja dela i da spreči njegovo dalje korišćenje i nterpretiranje i da na taj način utiče na budućnost korišćenja svog već objavljenog dela.

Dačićeva omiljena pesma

Poznato je da ministar policije Ivica Dačić lepo peva i da mu je omiljena pesma „Ne može nam niko ništa jači smo od sudbine“. Na raznim proslavama, kad se lati mikrofona, on sa tom pesmom počinje da uveseljava prisutne. Kada bude saznao da je autor njegove omiljene pesme jedan od najboljih portparola u njegovom ministarstvu, zasigurno biće mu još draža.

Tišma peva Bajaginu pesmu

Jasmina Tišma šaleći se na svoj račun kaže da u zadnje vreme najviše voli da sluša i peva čuvenu Bajaginu pesmu „Vidi šta si mi od pesme uradila mama“, samo što je refren malo izokrenula i sada ga peva u stilu „Vidi šta si mi od pesme uradio Mitre“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari