Vidojković: Pretnje dolaze od režima 1Foto FoNet Milica Vučković

Pisac i jedan od autora podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković izjavio je danas za N1 da je morao da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti, a međunarodni PEN centar je pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju.

Vidojković je istakao da je do njegovog relociranja došlo tako što su pretnje koje su mu upućivane i kampanje protiv njega „orkestrirane od najviših državnih rukovodilaca i režima godinama unazad“.

Proteklih godina imao sam oko 50 pretnji, a samo protekle dve godine, Nenad Kulačin i ja prijavili smo oko 30 pretnji, od kojih su samo dve imale pravosudno rešenje, naveo je on.

Zaključio sam da je situacija kritična i da posle dve godine života praktično u kućnom pritivoru, supruga i ja ne možemo to više da izdržimo, rekao je Vidojković i napomenuo da se obratio ambasadi Švedske, a potom su se za njegov slučaj zainteresovale i ambasade Holandije i Kanade.

Vidojković je naglasio da su njega i suprugu iz PEN centra upozorili da nikako ne govore gde se tačno nalaze, da što ređe dolaze u Srbiju i da se u zemlji u kojoj su „čuvaju kao da su u Srbiji“.

On je naglasio da je bivši predsednik Boris Tadić „uradio veliki posao“ za porodicu Vidojković.

Prema rečima Vidojkovića, PEN centar je mudro kontaktirao Verana Matića, koji je član obe radne grupe za bezbednost novinara i tako je slučaj stigao i do državnih organa formalnim putem.

Vidojković je naglasio da je i Nenad Kulačin ugrožen sličnim pretnjama kao i on, kao i da mu je napadnuta majka u Boru, a njemu su lepili nalepnice sa kućnom adresom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari