Obeležavanje Vidovdana ima istorijski značaj: Zašto ga proslavljamo? 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Vidovdan, dan koji je za većinu naših građana od velike važnosti. Za đake Vidovdan je glavna asocijacija za zvaničan kraj školske godine, ipak, razlog za obeležavanje ovog praznika ima istorijski značaj.

Kao što većina građana Srbije zna, na Vidovdan 1389. godine se vodila bitna na Kosovu, odnosno Kosovski boj, između turske vojske, koju je predvodio Sultan Murat, i srpske vojsku, na čelu sa carom Lazarem Hrebreljanovićem.

Dakle, to je prva asocijacija za Vidovdan, ali kroz istoriju ovaj datum je značajan i zbog raznih drugih događaja.

Potpisivanje Tajne Konvencije iz 1881. godine takođe se desilo 28. juna, na Vidovdan. Dokument je potpisan između Austrougarske monarhije i Kneževine Srbije, odredbama ove konvencije određeno je da Srbija neće moći da zaključuje bilo kakve ugovore sa drugim zemljama, bez prethodnog odobrenja Austrougarske.

Jedan od najpoznatijih događaja, koji pamte i ljudi van Srbije, jeste atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, koji se takođe dogodio na Vidovdan 1914. godine. Tada je pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip ubio Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Mnogi smatraju da je ovo bio povod za početak Prvog svetskog rata.

Kako je započeo na Vidovdan, tako se i završio. Versajski sporazum potpisan je između Antante i Nemačke 28. juna 1919. godine kao mirovni ugovor za zvanični kraj rata.

Tačno dve godine nakon toga, donesen je prvi Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, čime je novonastala država proglašena ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom sa dinastijom Karađorđević na čelu.

U ne tako davnoj prošlosti, Vidovdan je bio povezan sa Slobodanom Miloševićem. On je na obeležavanju 600-godišnjice Kosovskog boja, 1989. godine, održao govor na Gazimestanu, koji je praktično započeo njegovu političku karijeru. Milošević je 12 godina nakon toga, 2001. godine, izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Po narodnom verovanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari