Viktor Gostiljac: Advokatska komora Srbije da reaguje zbog hapšenja advokata Nemanje Berića u Kninu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Advokat Viktor Gostiljac, izrazio je zabrinutost zbog hapšenja i izricanja zatvorske kazne advokatu Nemanjom Beriću u Kninu, od strane prekršajnog suda u tom gradu. On je istakao da ovaj slučaj ne sme proći nezapaženo i zatražio da Advokatska komora Srbije zahteva objašnjenje od nadležnih hrvatskih organa.

Gostiljac je podsetio da su mnoge njegove kolege, zajedno s njim, već osudile „sramotnu odluku“ Prekršajnog suda u Beogradu, koji je izrekao zatvorske kazne učesnicima protesta protiv kompanije Rio Tinto, ocenjujući ih kao „naručene“.

„Smatram da je zabrinutost Komore za svoje članove, koji su se našli u nevolji, nužna i nadam se da će uslediti odgovarajuća reakcija,“ rekao je Gostiljac, dodajući da je neprihvatljivo da slučaj poput ovog ostane bez adekvatne pažnje i reakcije.

Gostiljac je izrazio sumnju da je Berić uhapšen zbog pevanja srpskih pesama na društvenim mrežama, što bi, prema njegovim rečima, ukazivalo na „poslušničku prirodu“ pravosudnog sistema u Hrvatskoj.

„Duboko verujem da se svi moramo zalagati za princip nezavisnog sudstva i upozoravati na kršenje tog principa, bilo gde da se dogodi, a naročito kada su u pitanju naši advokati i državljani,“ zaključio je Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari