U Britaniji se danas obeležava desetogodišnjica pogibije princeze Dajane. Najavljeno je da će bogosluženju koje se organizuje u podne u kapeli Čuvara u Velingtonskoj kasarni prisustvovati britanska kraljica, princ Čarls, prinčevi Vilijam i Hari, koji će pročitati recital u njenu čast, vojvoda od Edinburga, kao i brojni političari i slavne ličnosti, među kojima su premijer Gordon Braun, kao i bivši premijeri Džon Mejdžor i Toni Bler.

U Britaniji se danas obeležava desetogodišnjica pogibije princeze Dajane. Najavljeno je da će bogosluženju koje se organizuje u podne u kapeli Čuvara u Velingtonskoj kasarni prisustvovati britanska kraljica, princ Čarls, prinčevi Vilijam i Hari, koji će pročitati recital u njenu čast, vojvoda od Edinburga, kao i brojni političari i slavne ličnosti, među kojima su premijer Gordon Braun, kao i bivši premijeri Džon Mejdžor i Toni Bler. Iz londonske policije stiglo je saopštenje da će mere predostrožnosti biti podignute na najviši nivo.
Prinčevi Vilijam i Hari, koji su organizovali koncert u Dajaninu čast na stadionu Vembli pre dva meseca, izabrali su kapelu Čuvara u Velingtonskoj kasarni, s obzirom na to da su oni pripadnici britanske konjice i to je kapela njihovog puka. Oni su nadgledali sve pripreme, zajedno sa bratom pokojne princeze, erlom Spenserom, kao i njene dve sestre, lejdi Džejn Felouz i lejdi Sarom Mekorkvuodejl, koje će takođe čitati recital. Spenser, koji je u više navrata kritikovao kraljevsku porodicu, odbio je da govori na ceremoniji.
Najavljeno je da će istraga patologa povodom smrti princeze Dajane i njenog pratioca, Dodija al Fajeda započeti u oktobru. Njih dvoje život su izgubili u automobilskoj nesreći u Parizu. Kako je najavljeno, vojvotkinja od Kornvola, lejdi Kamila neće prisustvovati bogosluženju, zbog pritiska britanske javnosti, koja smatra da bi to bilo neprimereno. Pojedini čak najavljuju da će je gađati jajima ukoliko ipak reši da se pojavi. Dobro je poznato da je lejdi Kamila bila dugogodišnja ljubavnica princa Čarlsa i mnogi u Britaniji smatraju da je ona odgovorna za krah njegovog braka s princezom Dajanom. Sama Dajana je jednom prilikom izjavila da je u tom braku „uvek bilo troje ljudi“. Vojvotkinja od Kornvola izjavila je da je „počastvovana pozivom koji je dobila od prinčeva Vilijama i Harija da prisustvuje službi u čast njihove majke“, ali da je odlučila, nakon dugog razmišljanja, da ne prisustvuje toj ceremoniji. Vojvotkinja od Jorka, Dajanina bliska prijateljica, takođe ne prisustvuje zabavi jer je, kako je istakla, „nepoželjna“ na kraljevskim svečanostima.

Izgradnja spomenika princezi Dajani u Parizu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari