U Vašingtonu je otvorena manifestacija „Pasport DC“ u kojoj preko 180 ambasada prezentuje najlepše delove svoje zemlje.

Srbiju ove godine zastupa arheološki park Viminacijum, čiji je director dr Miomir Korać, rekao da su mnogi viđeni ljudi izrazili želju da posete ambasadu Srbije.

-Mi ne želimo da se pokažemo jednom klasičnom izložbom šta sve ima arheleoški park Viminacijum nego ćemo prezentirati kako je izgledao svakodnevni život Rimljana u Viminacijumu. Uz to predstavićemo jednu klasičnu igru „Misterija imperatorove smrti“, služićemo rimsku hranu, jela I pića verujte mi, za našu prezentaciju vlada veliko interesovanje. Nekoliko dana iza toga selimo se u Konzulat Srbije u Njujorku, gde ćemo takođe predstaviti Viminacijum, ali ono što je najvažnije tu ćemo se sresti sa profesorima Univerziteta u Prinstonu I sa Kolumbija univerziteta sa kojima ćemo razgovarati o zajedničkoj saradnji na daljim istraživanjima. To je sjajna prilika da američku I širu javnost I stručnjake obavestimo šta imamo I da se neko eventualno od njih priključi našim istraživanjima- rekao je Korać.

Pored Vašingtona i NJujorka, upoznavanje sa ustorijom Viminacijuma imaće I Kinezi, od 10. Do 20. Jula na velikoj svetskoj izložbi u Šangaju „Ekspo Šangaj 2010“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari