Vinari i turistički poslenici iz istočne Srbije i Šumadije na studijskom putovanju u južnoj Francuskoj 1Foto: Projekat EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam

Već drugu godinu u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju realizuje se projekat EU za kulturno nasleđe i turizam usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja koji finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Osam opština i gradova Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek nalaze se u fokusu projekta i najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope, s ciljem da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

I ne samo to, već i da se posredstvom radionica, seminara, konferencija, studijskih putovanja i mentorstva prenesu znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Priliku da razmeni iskustva i znanja o turizmu i vinarstva, kao i korišćenja kulturnog nasleđa za turistički razvoj regiona ima je studijska grupa iz istočne Srbije i Šumadije koja posredstvom ovog projekta, boravi u Južnoj Francuskoj, u oblasti Oksitanija.

Prva na listi obilazaka petodnevnog studijskog putovanja bila je tvrđava Karkason, najveće srednjovekovno utvrđenje u Evropi, koje se nalazi Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine i koje pokazuje  koliki je značaj jednog istorijskog spomenika za čitav region.

– Od kada je zamak Karkason pod zaštitom Uneska, dolazi mnogo veći broj turista, a država najviše finansijski pomaže. Doprinosi i prodaja ulaznica za Šato de Kontal, kao i suvenirnica, unutar tvrđave – podelila je iskustvo sa učesnicima studijskog putovanja kaže Kristal Ferera iz turističke organizacije Karkasona.

Ovde su učesnici studijskog putovanja praktično mogli da se uvere kako objedinjena turistička ponuda turizma i vinarstva, degustacija vina u srednjovekovnom zdanju, mogu da naprave zanimljivu ponudu za posetioce.

A stvaranje sličnih objedinjenih turističkih ponuda u istočnoj Srbiji inače, jedan je od ciljeva projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji je i organizator ovog studijskog putovanja.

Važnost saradnje između istorijskih lokaliteta i vinara prepoznala je enološkinja Kristina Lukić, koja uskoro otvara svoju vinariju na Rajačkim pivnicama.

-Vrlo je zanimljivo kako uspešno sarađuju turizam i vinogradari. Napravili su vrlo dobru saradnju, tako što svake godine predstavljaju svoja vina u tvrđavi – utisak je Kristine Lukić, koja ističe da je turizam neizostavni deo vinarske priče.

Sličnog razmišljanja je i Jelena Cvetković, predstavnica „Udruženja mladih sa Rajačkih pivnica“ koja model saradnje turizma i vinogradarstva u Karkasonu ocenjuje kao veoma uspešan.

-Najviše mi se dopala priča kako su uklopili turizam i saradnju sa vinogradarima i nadam se da nešto od toga možemo da primenimo i mi, s obzirom da je situacija kod nas dosta različita – ocenila je mlada vinogradarka iz Rajačkih pivnica.

Na francuskom primeru vidljivo je kako perspektiva regiona često leži na značajnom kulturno-istorijskom nasleđu.

-Ovde vidimo puno istorije koja je valorizovana na pravi način i stavljena u funkciju razvoja. Mislim da će ovo studijsko putovanje biti izuzetno korisno za nas jer sva ova iskustva ne moramo da prolazimo korak po korak i možemo odmah da naučimo – zaključuje  predstavnica Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nataša Đorđević.

Kada su u pitanju uspešni modeli i trendovi, za turističke radnike je veoma bitna razmena iskustava i ideja, što često podrazumeva putovanja i obilaske drugih destinacija.

Pandemija je nažalost usporila ovu razmenu znanja, čime je značaj ovog studijskog putovanja veći nego inače.

-Za nas je ovo izuzetna prilika da vidimo kako to možemo da poboljšamo i primenimo kod nas na našem terenu, i da upravo preuzmemo taj „know-how“ sistem koji ovde funkcioniše besprekorno. Zahvaljujući Evropskoj uniji i GIZ-u, evo sada smo u prilici da to na licu mesta vidimo i da zaista dosta toga možemo da naučimo ovde – izjavio je direktor TA „Đerdap Travel“ iz Donjeg Milanovca, IvanMorarević prilikom posete Karkasonu.

Svrha studijskog putovanja u Južnu Francusku je da se otkriju i usvoje uspešni primeri simbioze turizma sa ostalim privrednim granama i kulturnim nasleđem, što je istovremeno i jedan od ciljeva projekta, naglašavaju iz projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari