Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, kao svoju slavu obeležiće ovog vikenda i vinari Negotinske Krajine i Kladova. Naime, obeležavanje slave vinara i vinogradara postalo je tradicionalna manifestacija koja okuplja vinare i vinogradare iz cele Srbije, mnogobrojne goste i ljubitelje vrhunskih vina, etno stvaralaštva i dobre muzike.

Turistička organizacija opštine Negotin i Mesna zajednica Rajac su za nedelju, 14. februar, u Rajačkim pivnicima pripremili program koji osim zabavne, ima i edukativnu komponentu. Vinari i vinogradari Negotinske Krajine biće u prilici da se upoznaju sa aktuelnim novinama u vinarstvu i vinogradarstvu na predavanju kojim počinje obeležavanje Svetog Trifuna. Manifestacija će zvanično biti otvorena tradicionalnom srpskom zdravicom i rezanjem slavskog kolača, da bi potom učesnici otišli u vinograd na simboličnu rezidbu vinove loze.

Mesna zajednica Kostol u opštini Kladovo trodnevnim programom obeležiće Svetog Trifuna. Tematska tribina posvećena uzgoju i zaštiti vinove loze održana je juče, a za 13. februar planirani su šahovski turnir, pripremanje tradicionalnih jela, izložba slika Miće Skrlatovića, degustacija vina i rakija, ocenjivanje uzoraka vina.

U vinogradu Nenada Bosnića, domaćina ovogodišnje slave, Udruženja vinogradara i voćara u Kostolu, na dan Svetog Trifuna, simbolično će biti orezana i osvećena loza. Iste večeri biće održan tradicionalni vinogradarski bal na kome će biti proglašeni najbolji proizvođači vina i prirodnih rakija i izabrana princeza večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari