Bajern Minhen je pretrpeo poraz na gostovanju u Firenci od 3:2, ali je na kraju zahvaljujući prvom meču i većem broju golova u gostima prošao među osam najboljih ekipa Evrope.

Sa druge strane, nazadrživi Arsenal je na Emiratima razneo Porto sa 5:0 i pokazao da je minimalni poraz iz prvog meča bio samo puka slučajnost. Posle uvodnih ispitivanja snaga „viola“ je u 28. minutu konačno pokazala da može da probije bavarski odbrambeni bedem. Nespremnog golmana gostiju Jerga Buta, jakim šutem iz daljine iznenadio je Marko Markioni. But je uspeo samo da odbije loptu na koju je iz punog trka naleteo Peruanac Huan Vargas i sa pet metara iskosa poslao je u mrežu. Fiorentina se posle postignutog gola neshvatljivo povukla, a u 34. minutu Roben je za goste imao veliku priliku koja je posle lošeg šuta otišla u nepovrat.

Ono za šta se obrukao kod prvog pogotka, But je delimično poništio početkom drugih 45 minuta. Ponovo je bio oči u oči sa Vargasom, ali je ovoga puta on izašao kao pobednik, iako je Peruanac bio bliže i bolje postavljen nego kod vodećeg gola. „Viola“ je nedugo zatim udvostručila prednost i pokazala da želi u društvo osam najboljih timova na Starom kontinentu. Ponovo je u 54. minutu Markioni dobro prošao po desnoj strani i uputio oštar centaršut po zemlji. Lucidni Alberto Đilardino je samo petom odložio loptu na koju je naleteo Stevan Jovetić i poslao je iza leđa Buta. Bilo je to treći put da sjajni „jo-jo“ postiže pogodak na protekla četiri meča. Međutim, od tog trenutka na Artemio Frankiju je nastao pravi haos, pa u pojedinim trenucima ni igrači „nisu znali“ ko ide dalje, a kamo li gledaoci. Prvo je Van Bomel u 60. minutu smanjio prednost gostiju i nagovestio produžetke, ali je nepunih pet minuta kasnije raspoloženi Crnogorac ponovo bio snalažljiviji od Van Bujtena i povećao rezultat na 3:1. Radost u Firenci je trajala 30 sekundi, jer je fenomenalni Arjan Roben šutem sa preko 30 metara savladao Freja i u tim trenucima izborio povoljan rezultat za Bavarce. Tako je ostalo i do poslednjeg zvižduka sudije Malenka, a Bajern Minhen je prošao u četvrtfinale posle ukupnog rezultata od 4:4 iz oba meča, ali i više golova u gostima.

„Tobdžije“ su od prvog minuta stavile do znanja gostima da nemaju više šta da traže u Ligi šampiona i da im je osmina finala za ovu godinu „puna kapa“. Mladi danski napadač Niklas Bendtner, u koga trener Arsen Venger ima puno poverenje, za kratko vreme u prvom poluvremenu je postigao dva gola. Oba puta mu je asistirao Andrej Aršavin, a Bendtneru u 10. i 25. minutu nije ostalo ništa drugo nego da pošalje loptu u praznu mrežu golmana Porta, Brazilca Heltona.

Ista „pesma“ viđena je i drugom poluvremenu na Emiratima. „Topovi“ su grmeli sa svih strana, a „zmajeva“ iz Porta nije bilo nigde. Najpre je Nasri u 63. minutu sam stvorio sjajnu priliku i postigao prelep pogodak, a samo par minuta kasnije Aršavin je ponovo napravio remek-delo. Trećom asistencijom na meču izbacio je u prostor Ebuea kome nije bilo teško da savlada Hulka i poveća prednost na 4:0. Kada je sudija De Blekere u 90. minutu posle faula nad Ebueom u šesnaestercu pokazao na belu tačku, u timu Arsenala nije bilo dileme, loptu je uzeo Bendtner postigao het-trik i konačan rezultat posle oba meča od 6:2 za „tobdžije“.

Fiorentina – Bajern 3:2 (1:0)

Stadion: Artemio Franki. Gledalaca: 40.000. Strelci: Vargas 28, Jovetić 54, 64 – Van Bomel 60, Roben 65. Sudija: Undijano Malenko. Žuti kartoni: Kroldrup, Felipe – Švajnštajger, Van Bomel.

Fiorentina: Frej, Kroldrup, Natali, Felipe (od 79. Paskval), De Silvestri, Zaneti, Montolivo, Đilardino, Jovetić, Vargas (od 82. Keirison), Markioni.

Bajern Minhen: But, Batštuder, Van Bujten, Alaba, Lam, Švajnštajger, Van Bomel, Gomez (od 30. Klose), Miler, Roben, Riberi (od 90. Pranjić).

Arsenal – Porto 5:0 (2:0)

Stadion: Emirati. Gledalaca: 59.661. Strelci: Bendtner 10, 25, 90, Nasri 63, Ebue 66. Sudija: Frank de Blekere. Žuti kartoni: Vermalen, Bendtner – Falkao, Pereira, Fucile.

Arsenal: Almunija, Vermalen, Kembel, Kliši, Sanja, Nasri (od 73. Denilson), Diabi, Bilong, Aršavin (od 76. Volkot), Rosicki (od 57. Ebue), Bendtner.

Porto: Helton, Alveš, Rolando, Pereira, Frucile, Koeljo (od 46. Rodrigez), Meireles, Mikael (od 76. Guarin), Hulk, Falkao, Varela (od 76. Gonzales).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari