Virus sličan gripu puni ordinacije u Donjem Milanovcu 1Foto: J. B. K.

Više od 260 pacijenata u minula dva dana zatražilo je pomoć lekara u Zdravstvenoj stanici Donji Milanovac. Najveći deo njih žalio se na visoku temperaturu, gušobolju, bolove u mišićima, pozitivnih na kovid nije bilo.

Čekaonice u donjomilanovačkoj Zdravstvenoj stanici od početka januara pune pacijenti različite životne dobe, mahom sa sličnim simptomima.

-Izrazito visoka temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, gušobolja, malaskalost, ređe je prisutan kašalj. Simptomi su slični gripu, ali nije grip – kaže za Danas upravnik ove zdravstvene ustanove i specijalista opšte medicine dr Vladica Petrović.

Od njega saznajemo da među pacijentima ima i dece i odraslih.

Virus sličan gripu puni ordinacije u Donjem Milanovcu 2
dr Vladica Petrović /Foto: J. B. K.

-Manje je predškolske i dece osnovnoškolskog uzrasta, a kako je krenula nastava u srednjoj školi, već ima bolesnih srednjoškolaca – navodi dr Petrović.

U prva dva dana ove nedelje, u ponedeljak i utorak, više od 260 pacijenata bilo je u Zdravstvenoj stanici Donji Milanovac i najveći deo njih imao je simptome slične gripu.

Niko od njih nije bio pozitivan na kovid 19.

-Od početka januara imali smo samo dva pacijenta koja su bila pozitivna na korona virus – kazao nam je dr Vladica Petrović.

Prema podacima nadležnih u Domu zdravlja “Dr Veroljub Cakić” Majdanpek čiji deo je i Zdravstvena stanica Donji Milanovac, broj korona bolesnika nije veliki i 16. januara je na teritoriji opštine bilo četiri obolela.

Nije veliki ni broj zainteresovanih za vakcinaciju.

Virus sličan gripu puni ordinacije u Donjem Milanovcu 3
Beti Janković/Foto: J. B. K.

-Od 1. januara vakcinisano je samo četvoro, jedna osoba je primila sinofarm vakcinu kao četvrtu dozu, a troje je vakcinisano bivalentnom vakcinom, jedna kao četvrta i dve kao peta doza – kazala nam je kordinatorka za vakcinaciju u majdanpečkom Domu zdravlja Beti Janković.

Tokom 2021. godine kada je počela masovna imunizacija protiv kovida 19 timovi Doma zdravlja Majdnapek zaduženi za vakcinaciju aplikovali su 16.365 doza vakcina.

Već sledeće godine interesovanje je bilo znatno manje i prema podacima koje smo dobili od koordinatorke za vakcinaciju dato je svega 1.181 doza vakcina.

-Prvom dozom vakcinisalo se 146 osoba, drugom 216, najviše je bilo zainteresovanih za treću dozu koju je primilo 615, a za četvrtu su se odlučile 204 osobe – navodi Beti Janković.

Od nje saznajemo da majdanapečki Dom zdravlja od kraja prošle godine ima bivalentnu vakcinu protiv kovida id a je dobijeno 45 doza.

Ova vakcina daje se isključivo kao buster doza i svi zainteresovani treba da se jave nadležnima radi zakazivanja vakcinacije bivalentnom vakcinom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari