Zbog pojave najnovijeg virusa tipa A H1N1, poznatijeg kao svinjski grip, mere bezbednosti u velikom broju zemalja podignute su na najviši nivo. Prvi slučaj svinjskog gripa u Evropi potvrđen je juče u Španiji, a špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je prisustvo virusa zabeleženo kod mladića koji je nedavno boravio u Meksiku, kao i da se sumnja da je zaraženo još 17 osoba. Od ovog, do sada nepoznatog virusa, umrle su 149 osobe u Meksiku, a ima obolelih u SAD, Kanadi i Novom Zelandu.

Češka je u ime EU za četvrtak sazvala vanredni sastanak ministara zdravstva evropske dvadesetsedmorke, koji će biti posvećen merama borbe protiv preteće pandemije svinjskog gripa. Češka je od Evropske komisije zatražila da proceni pretnju koju svinjski grip predstavlja i da se nivou EU koordiniraju mere, kako bi posledice u zemljama EU bile što je moguće manje.

Evropska komesarka za zdravstvo Andora Vasilou uputila je oštar apel svim Evropljanima da ukoliko mogu odlože sva planirana putovanja u SAD i Meksiko. Potvrđena su dva slučaja svinjskog gripa u Velikoj Britaniji i jedan u Španiji.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame proglasila je zdravstveno vanredno stanje zbog opasnosti od daljeg širenja epidemije svinjskog gripa, nakon što je u toj zemlji evidentirano 20 slučajeva zaraze.

Portparol SZO Piter Kordingli najavio je da će se ekspreti SZO sastati danas u Ženevi kako bi razgovarali o širenju ove vrste virusa.

– Iako smo tek na početku očigledno je da svetu preti prava pandemija virusa – izjavio je Koridngli. Kordingli je upozorio da su putovanja avionom najlakši način za širenje ovog virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i agencija UN za zdravstvo upozorile su da virus svinjskog gripa ima potencijal da mutira u još opasnije oblike. SZO je svim članicama organizacije posavetovala da obrate pažnju na nesezonske simptome gripa među svojim stanovništvom, naročito među onima mladim i zdravim, koji su posebno teško pogođeni svinjskim gripom u Meksiku.

SRBIJA SPREMNA ZA VANREDNU SITUACIJU

Prema oceni ministra zdravlja, Tomice Milosavljevića, zdravstvene ustanove u Srbiji spremne su za vanredne situacije, uključujući i moguću pandemiju svinjskog gripa i dodao da nema razloga za paniku. On je naglasio da je na šestofaznoj skali za vanredne situacije u slučaju „svinjski grip“ nastupila faza tri.

– Faza četiri je ona u kojoj se nepobitno dokaže da se virus prenosi sa čoveka na čoveka. Postoji ozbiljna sumnja da se to većdogodilo, ali to nije potvrđeno – objasnio je Milosavljević. On je dodao da mere za fazu tri podrazumevaju pojačan oprez i razgovor na granici, ali i pojačanu mobilnost i spremnost zdravstvenih i veterinarskih ustanova i lokalne samouprave na delovanje, kao i pripreme u okviru plana za postupanje u slučaju pandemije. Ministar je istakao da ima dovoljno antivirusnih lekova i da je Srbija dobro snabdevena.

Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, kaže za Danas da, kada je rečo mogućnosti prenošenja virusa sa životinja „možemo reći da su građani Srbije za sada bezbedni.“ On, međutim, podseća da je u Španiji, u kojoj je potvrđen prvi slučaj pojave svinjskog gripa u Evropi prisustvo virusa zabeleženo kod čoveka, a ne kod životinje.

– Prošlog petka Ministarstvo je donelo odluku da zabrani uvoz mesa i živih svinja iz svih zemalja. Zdravlje građana Srbije je na prvom mestu, tako da odluka nije vremenski ograničena – objašnjava Pajtić. Pored toga, dodaje, značajna je borba protiv ovog virusa i zbog očuvanja delatnosti uzgoja svinja.

On naglašava da su inspektori na terenu, kao i da stalno kontrolišu, između ostalog, veterinarsku dokumentaciju, ali i dokumenta koja prate transport životinja kako bi se utvrdilo njihovo poreklo. Pajkićdodaje da se meso za koje se utvrdi da nema svu neophodnu dokumentaciju odmah uništava. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje opremljene laboratorije, sposobne da detektuju da li postoji virus, kao što je Veterinarski institut u Kraljevu.

Pajkićističe da već duže vreme nije bilo uvoza svinjskog mesa ni živih svinja u Srbiju iz severne i južne Amerike.

Kada je rečo drugim životinjama, Pajkićističe da će Ministarstvo „stalno pratiti situaciju“, kao i da će slediti preporuke SZO i drugih institucija, tako da će „ukoliko bude takvih preporuka, ograničiti odnosno zabraniti uvoz mesa drugih životinja.“ On podseća da je ptičji grip bio virus kojim nisu bile ugrožene druge životnjske vrste, ali „ovaj virus je još u ranoj fazi“.

Naš sagovornik naglašava da su u svim zemljama pooštrene mere kontrole, tako da je smanjena mogućnost ulaska švercovanog mesa u Srbiju, jer, kako ističe Pajkić, „to meso mora proći više graničnih prelaza kako bi stiglo do naše zemlje“.

BEZBEDNOST NA AERODROMIMA

Na aerodromima u Beogradu u Nišu stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo. Iz službe informisanja aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu rečeno je Danasu da se preduzimaju sve mere opreza, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja.

Direktor niškog aerodroma Dragan Bugarinovićrekao je juče da na taj aerodrom za sada nije sleteo nijedan putnik sa sumnjivim simptomima.

– Pojačane mere opreza odnose se samo na putnike iz Ciriha, pošto je to jedina međunarodna linija sa našeg aerodroma. Procedura nalaže da ih sanitarni inspektori intervjuišu, a da se putnici kod kojih postoji sumnja odmah pregledaju i izoluju – rekao je Bugarinović. On je dodao da nema opasnosti ni od eventualnog unošenja virusa svinjskog gripa putem kargo saobraćaja, jer se taj vid avio-saobraćaja uglavnom odvija od Niša ka drugim destinacijama.

NEMA OPASNOSTI OD ZARAZE NA ULICI

– Svinjski grip je preskočio barijeru vrste. Svinja i čovek su slični po DNK i imaju iste takozvane receptore za virus gripa. I virus koji je izazvao pandemiju 1918. poznatu kao svinjska ili španska groznica, imao je istu formulu A H1N1. Za razliku od ptičjeg gripa kod koga je put prenošenja kontaktni, ovaj virus prenosi se respiratornim putem, kapljično, sa svinje na čoveka, kao i sa čoveka na čoveka – kaže za Danas epidemiolog dr Radmilo Petrović.

On ukazuje da se taj soj virusa „povukao“ iz cirkulacije 1957. kada je „na scenu“ stupio A H2N2. Pretpostavlja se da svi koji su rođeni nakon te godine nemaju antitela na prethodni virus, a to je možda i objašnjenje zašto svinjski grip sada pogađa radno aktivnu populaciju.

Za sada, smrtnost od svinjskog gripa kreće se u rasponu od 10 do 20 odsto. Međutim, stopa mortaliteta različita je u raznim delovima sveta, kao i od države do države. Antivirusni lekovi mogu koristiti, ali naš sagovornik kaže da njihova upotreba zahteva oprez, a pitanje je da li ih ima u dovoljnoj količini. Države su kao rezervu za slučaj pandemije ptičjeg gripa uzimale inhibitore neuramidinaze (najčešće oseltamivir).

Kada je rečo vakcini, dr Petrovićpretpostavlja da bi sezonska vakcina donekle imala efekta, ali za sigurniju tvrdnju ipak nema dovoljno podataka. Jer, novi virus tek treba da se ispita genetski, tako će za koju nedelju biti poznato koliko osobina je poprimio od svinjskog, ljudskog ili ptičjeg.

Jedina zaštita jeste – fizička barijera, odnosno nošenje individualnih epidemioloških maski na licu tokom boravka u zatvorenom prostoru gde ima sumnji na virus (autobus, voz…) Na taj način sprečava se ulazak virusa.

– Nošenje maski na otvorenom je pogrešno. Ako neko izlučuje virus gripa, na otvorenom prostoru postoji velika disperzija čestica, tako da čovek ne može da se zarazi na ulici. Vazdušni put prenosa, kakav je kod svinjskog gripa, međutim, jedini je put kojim se može izazvati pandemija – kaže dr Petrović.

Ministarstvo zdravlja Srbije preporučilo je građanima koji su boravili u navedenim državama Meksika i SAD da, po povratku u zemlju, aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Pogrešan naziv

Pariz – Novi virus gripa koji se sada širi svetom ne bi trebalo zvati „svinjski grip“, pošto sadrži i elemente ptičjeg i ljudskog porekla, a nijedna svinja nije obolela od te bolesti do sada, saopštila je juče iz Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE). Ova organizacija smatra da bi logičnije ime za novi virus bilo „severnoamerička influenca“, na osnovu geografskog porekla bolesti. „Virus nije izolovan kod životinja do sada, zato nije opravdano da se naziva svinjski grip“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Uzdrman ekonomski oporavak

London – Strah od širenja epidemije svinjskog gripa uzdrmao je nade o mogućem skorom oporavku svetske privrede. Cena nafte juče je pala za više od dva odsto, na oko 50 dolara po barelu, a akcije na azijskim berzama padaju zbog straha od pandemije. Jedino odolevaju akcije farmaceutskog sektora. Evropske deonice su takođe jučerašnje trgovanje počele u minusima. Analitičari kažu da će strah od pandemije produbiti svetsku recesiju i da će verovatno imati zarazan učinak na azijske privrede zavisne od izvoza. Svi sektori mogu biti pogođeni sa izuzetkom zdravstva i industrije lekova. Naročiti teško može da bude ugrožen vazduhoplovni saobraćaj, kažu analitičari.

Bez uticaja na srpsko tržište

Beograd – Zabrana uvoza svinja i svinjskog mesa u Srbiju neće uticati na stabilnost domaćeg tržišta, rekao je juče sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

– Proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji je dovoljna da zadovolji domaće potrebe, a zbog svetske krize i smanjenje kupovne moći stanovništva, ne očekujem da zabrana uvoza utiče na povećanje cena svinjetine – rekao je Prostran agenciji Beta. Kako je dodao, može se očekivati da i druge zemlje regiona uvedu zabranu uvoza, što bi eventualno moglo da utiče na domaće izvoznike i neznatno poveća ponudu na srpskom tržištu i tako podstakne smanjenje cena svinjskog mesa.

Najgore pandemije virusa u prošlosti

1918: Pandemija španskog gripa (H1N1) – Zaraženo je 40 odsto svetske populacije, dok je umrlo više od 50 miliona ljudi.

1957: Od posledica virusa koji se proširio iz Azije umrlo je više od dva miliona ljudi. Bila je to mešavina ljudskog virusa H2N2 i mutiranih oblika virusa divljih pataka.

1968: Epicenatar zaraznog virusa poznatog kao H3N2 bio je Hongkong. Umrlo je više od milion ljudi širom sveta

2002: Epidemija Sars (atipična pneumonija pluća) Do juna 2003. zabeleženo je 8.437 slučajeva oboljevanja, od toga u 813 slučajeva bolest se završila smrću.

2003: Od sredine decembra 2003.do početka februara 2004., epidemija ptičjeg gripa među živinom uzrokovana H5N1 virusom registrovana je u Aziji. Virus H5N1 je od 2003. u celom svetu zarazio 368 ljudi, a umrle su 234 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari