Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja usvojio je novu sistematizaciju radnih mjesta prema kojoj će 322 rudara biti na listi tehnološkog viška.

Rudnik sada zapošljava 1370 ljudi, a da bi mogao profitabilno da posluje u kompaniji treba da ostane 1048 radnika. U informativnoj službi Rudnika tvrde da će za višak radnika biti urađen program zbrinjavanja, čije sprovođenje treba da počne prvog januara naredne godine.

Komentarišući najavljeno otpuštanje viška radnika, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Miloš Obrenićje ocijenio neophodnim oslobađanje od starijih radnika, jer je starosna struktura radnika u Rudniku u prosjeku 54 godine. „Povećanje proizvodnje u ovakvim uslovima ne može zagovarati ni jedan rudar, jer je to neizvodljivo. Ako neko želi da poveća proizvodnju za više od hiljadu tona i da smanji broj radnika, logično je da se mora raditi na modernizaciji opreme i mašina. Nova sistematizacija je obavezna i očekujem da će se sprovoditi kako treba, da ne bi došlo do naglog otpuštanja i problema koji nose takvi postupci“, istakao je Obrenići najavio da će sindikat za otpremnine tražiti najmanje dvadeset i četiri lična dohotka i po hiljadu evra za svaku godinu radnog staža. „To je minimum ispod kojega nećemo ići, jer ako radnici propale Luke Bar traže za svaku godinu radnog staža hiljadu evra, onda takve otpremnine zaslužuju i prekobrojni radnici Rudnika, koji obezbjeđuju polovinu proizvodnje struje u Crnoj Gori. Spremni smo da razgovaramo sa poslovodstvom oko socijalnog programa za zbrinjavanje najavljenog viška radnika“, rekao je Obrenić.

Odbor direktora Rudnika uglja je ocijenio da se izmještanje korita rijeke Ćehotine odvija u skladu sa utvrđenom dinamikom i da je TE Pljevlja proizvela za devet mjeseci 915 miliona kilovat sati struje, što je deset odsto više od plana i čini polovinu domaće proizvodnje električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari