Gradsko veće leskovačke opštine preksinoć je dalo saglasnost na Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta deset gradskih uprava. Na sednici Gradskog veća je gradonačelnik dr Goran Cvetanović demantovao ,,čaršijske priče“ da će biti otvoreno 120 novih radnih mesta!

U vreme delovanja tzv. privremenog organa lokalne samouprave, pre minulih izbora, u organima SO zaposleno je oko 380 novih radnika i njihovo angažovanje, kako je najavljeno, biće legalizovano.

-Nova sistematizacija radnih mesta u saglasnosti je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom grada i odlukom o Gradskoj upravi jer su stvoreni uslovi za kvalitetniji rad organa lokalne vlasti i kadrovsko jačanje uprave zaposlenjem mladih fakultetski obrazovanih ljudi – kaže dr Cvetanović.

Po Cvetanovićevoj oceni, moguće je da u pojedinim upravama ima viška zaposlenih, ali ne u meri o kojoj se u javnosti govori. On dodaje da im radnika Gradske uprave koji i po dve godine rade na osnovu tzv. tromesečnih ugovora, koji se stalno produžavaju, ali ta praksa mora što pre da bude prekinuta! Inače, u naredne tri godine, svi šefovi uprave moraće da imaju završen fakultet, što u ovom trenutku nije slučaj.

Inače, priča o višku zaposlenih u opštinskoj administraciji, ali i javnim preduzećima čiji je oslivač lokalna samouprava, godinama je aktuelna. To nije nimalo čudnovato, jer je došla nova garnitura lokalnih finkcionera koja, kao i prethodne, najavljuje uvođenje više reda, odnosno što racionalnije gazdovanje sredstvima poreskih obveznika koja se slivaju u opštinsku kasu. Prvi korak je preispitivanje rada ne samo Gradske uprave, nego i pojedinih dobrostojećih javnih preduzeća.

-Posle demokratskih promena preduzeća su nam puna bivših direktora od kojih retko ko nešto radi. Važno je da je na platnom spisku ove siromašne opštine – kaže Ljubiša Dinčić, glavni urednik leskovačkog nedeljnika Naša reč.

Prema istraživanju tog dugogodišnjeg novinara, komentatora i pisca, u Kulturnom centru je čak osam bivših direktora, Turističkoj organizaciji pet, Komunalcu ,,koliko hoćete'', a ništa nije manji broj u Centru za ekonomiku domaćinstva, Narodnom muzeju, Narodnoj biblioteci, raznim fondovima, direkcijama, Vodovodu i drugim firmama. Ukratko, primećuje Dinčić, u nekim javnim preduzećima ima više direktora nego radnika!

Nedostaju sredstva

Inače, za smanjenje činovničkog aparata, ali i zaposlenih u javnim i javno komunalnim preduzećima, prema analizama koje su sačinjene u lokalnoj samoupravi, potrebno je najmanje 20 miliona dinara. Toliki novac SO nema, ali se očekuje da pristigne iz republičke kase. Inače, u SO Leskovac – to su najnoviji podaci – radi 700 činovnika, što je znatno više od normativa koji važe u razvijenom svetu!

Pitanje predsednika SO Leskovac

Pre nego što je došao na čelno mesto predsednika SO Leskovac, Živojin Stefanović, perjanica leskovačkih socijalista, zatražio je pre nekoliko meseci od tada aktuelnog rukovodstva da utvrdi ko je, kada i pod kojim uslovima primao radnike u JKP Vodovod. Zanimljivo je reći da je za sada o tome uspraćena javnost, iako već stotinu dana vladaju neki drugi lokalni moćnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari