Odluka o maksimalnom broju zaposlenih u državnim organima, sistemu javnih službi, AP Vojvodini i lokalnim samoupravama za 2015. godinu koja mora da bude sprovedena u narednih 60 dana, vruća je tema u Srbiji, a lokalne samouprave već se preračunavaju šta i kako uraditi do početka februara 2016. godine. Kako trenutno stvari stoje, pomenuta odluka Boranima, odnosno zaposlenima u lokalnoj samoupravi neće doneti velike neprijatnosti.


Naime, u opštinskoj upravi, preduzećima i ustanovama koje su u ingerenciji lokalne samouprave trenutno rade 1.153 zaposlena, a prema odluci Vlade treba da ih bude 1.139, budući da je Bor u međugrupi opština koje imaju između 45 i 50 hiljada stanovnika. Dakle, višak predstavlja samo 14 zaposlenih. Problem prekobrojnih biće rešen dobrovoljnim odlaskom, a prema sprovedenoj anketi za odlazak uz socijalni program, prijavilo se 29 zaposlenih u upravi i opštinskim preduzećima.

– Nismo znali kakvi će biti kriterijumi i koja će to brojka biti, ali je sad očigledno da mi nemamo nekog enormnog viška zaposlenih i da nismo u velikom problemu kod rešavanja tog viška. U opštinskoj upravi se za dobrovoljni odlazak prijavilo najviše i najverovatnije da nećemo ići sa otpuštanjem svih ovih zaposlenih, jer ova odluka je prva mera, odnosno mera za 2015. godinu. Očekujemo da do sredine naredne godine imamo još jednu meru, odnosno Vlada će za svaku godinu doneti akta kojima će odrediti maksimalni broj zaposlenih za jedinicu lokalne samouprave, pojasnila je novinarima načelnica Opštinske uprave Bor Ljubinka Jelić.

Inače, za dobrovoljni odlazak se u opštinskoj upravi prijavilo 11 radnika, u JKP „3. oktobar“ za napuštanje radnog mesta odlučilo se sedmoro, po četvoro u Sportskom centru i Vodovodu, a zainteresovanih za odlazak, prema sprovedenoj anketi, ima i u direkciji za izgradnju Bora i opštinskoj Turističkoj organizaciji. Kada su i pitanju zaposleni na određeno vreme, njihov broj i dalje zavisi od broja stalno zaposlenih i ne može preći granicu od 10 procenata.

– Ukoliko se broj zaposlenih na neodređene vreme bude smanjio ispod nivoa koji ne može da prati broj zaposlenih na određeno vreme, i ovde će biti smanjenja, objasnila je Jelićeva.

Na osnovu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme, određeno je koliko će tačno ljudi moći da bude zaposleno u državnim organima i sistemu javnih službi. Dakle, ne samo u lokalnoj samoupravi, već i u državnim organima i ustanovama.

U Borskom upravnom okrugu broj zaposlenih je ograničen na šest, Osnovnom sudu na 46, Javnom tužilaštvu na osam, Domu zdravlja na 239, Opštoj bolnici 616,Apoteci Bor 124, Institutu za rudarstvo i metalurgiju 135, u trinaest osnovnih i srednjih škola borske opštine radiće nešto više od 650, na Tehničkom fakultetu u Boru 148, a Studentskom centru 32.


U školama nedovoljno, u bolnici višak

Broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i na fakultetu u Boru uklapa se u Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u državnim ustanovama. Prema prvim informacijama, trenutni broj zaposlenih u većini škola manji je od broja predviđenog ovom odlukom, a postojeći višak u bolnici u Boru prema očekivanjima nadležnih biće rešen kroz prijavljivanje za dobrovoljni socijalni program i penzionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari