Sav višak vode vodosistema „Rzav“ biće narednih dana preusmeren u Guču, gde je u toku 52. Dragačevski sabor trubača, koji je do juče posetilo više od 50.000 posetilaca, izjavio je juče direktor Javnog preduzeća za izgradnju u Guči Milojko Pantelić.


Pantelić je na konferenciji za novinare rekao da jedine teškoće u snabdevanju Guče vodom izazivaju visoke temperaure zbog kojih je smanjena izdašnost vodosistema Rzav.

Guča, kako je rečeno, za sada ima dovoljno vode, ali će saborski odbor zbog mogućnosti da bude restrikcija razmatrati načine dodatnog snabdevanja vodom.

Javno preduzeće Vodosistem „Rzav“ u Arilju, kojim se snabdeva više od 300.000 stanovnika u pet opština, saopštilo je juče da se nalazi se na ivici normalnog funkcionisanja zbog tropskih temperatura.

Kako je izjavio direktor Ljubo Lazović, trenutni kapacitet „Rzava“ je 1.400 litara u sekundu, pri čemu se 650 litara odmah isporučuje građanima i privredi, dok je 700 biološki minimum koji ne sme da se koristi, a samo je 50 litara na raspolaganju kao rezerva.

On ističe da je neophodna štednja svake kapi vode kako se ne bi ugrozilo snabdevanje grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Lučani, Požega i Arilje.

– Situacija je zabrinjavajuća i ako se ovakve temperature nastave, moraćemo da pristupimo restrikcijama u isporuci. Pratimo stanje, ali očekujemo da se to neće ogoditi pre nedelje – rekao je Lazović.

Lokalne vlasti svih pet opština uputile su apele građanima da štede vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari