Iako su imali nepovoljniji privredni ambijent u godini koja je na kraju, a istovremeno su uložili značajna sopstvena sredstva u revitalizaciju rudničkih i metalurških postrojenja, za borske rudare će prema procenama ova 2013. biti uspešnija od godine koja joj je prethodila.

Naime, bez obzira na pad cene bakra, zlata i srebra, tona „crvenog“ metala ove godine u proseku je koštala 600 dolara manje, zlato imalo pad od prosečnih osam hiljada dolara po kilogramu, a kilogram srebra se u odnosu na 2012. plaćao 300 dolara manje, kao i investicije od 37 miliona evra, RTB Bor će, prema preliminarnim prognozama, ovu godinu završiti sa oko 11 miliona dolara dobiti iz tekućeg poslovanja, navodi prvi čovek ovog preduzeća Blagoje Spaskovski.

– Kada govorim o poslovnim rezultatima, moram da naglasim da su godinu na izmaku u RTB Bor obeležile investicije, i to je sasvim jasno. U projekat nove topionice, rekonstrukciju kriveljske flotacije, rudarske mašine za kopove i „Jamu“ i flotacionu opremu za „Cerovo“ uložili smo više od 37 miliona evra, od čega su nepunih 28 miliona sopstvena sredstva. Komercijalnoj i Banci Intesa, kao i Fondu za razvoj, takođe ove godine, vratili smo ukupno 14 miliona evra, a reč je o sredstvima uzetim prethodnih godina, sa kamatama. Ukupno smo ove godine prihodovali 26,9 milijardi dinara, dok su nam rashodi 25,9 milijardi. Dakle, procenjeni poslovni rezultat koji će RTB Bor ostvariti u 2013. iznosiće 925,7 miliona dinara – kaže generalni direktor RTB Bor.

Komentarišući ovu poslovnu godinu, Spaskovski ističe da su prognozirani poslovni rezultati povoljniji od onih koji su predviđeni planom za 2013. i to ilustruje primerom Rudnika bakra Majdanpek, koji će, iako mu je na početku godine prognoziran gubitak od 15 miliona dolara, ostvariti plus od 700.000 dolara. Ni Topionica i rafinaciji neće godinu završiti sa planiranim gubitkom od oko 80.000 dolara, već sa plusom od 170.000 dolara, a čitava RTB Bor Grupa biće u plusu 11 miliona dolara umesto 8,9 miliona. Proizvodni pokazatelji potvrđuju takođe da je ova godina uspešnija od 2012. Ostvareno je ukupno 50,7 miliona tona iskopina, preradom 16,8 miliona tona rude dobijeno je 36.000 tona katodnog bakra, 1.154 kilograma zlata i 5,8 tona srebra, pa su apsolutno sve stavke bolje od prošlogodišnjih, zaključuje generalni direktor borskog kombinata bakra.

– Uporedo sa oživljavanjem svih rudnika od 2010. godine poslujemo pozitivno. Revitalizujemo rudarstvo, menjamo izraubovanu rudarsku opremu i staru metaluršku tehnologiju, sklanjamo jalovinu koja je dugo bila zanemarivana. Ako je stanje decenijama bilo loše, ono se ne može stabilizovati „preko noći“ u svim segmentima poslovanja. Potrebno je tri, četiri, pa i pet godina da se boljitak na svim poljima vidi golim okom, ali mi smo na dobrom putu da to i ostvarimo – kaže Spaskovski podsećajući da su ležišta u Boru i Majdanpeku 2008. godine zatečena kao potpuno zatvorena.

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare Spaskovski je naveo da do kraja juna iduće godine RTB Bor mora da izađe iz restrukturiranja kako bi postao jedinstvena kompanija i na tome se već uveliko radi, pri čemu je kombinat bakra investirao iz sopstvenih sredstava 28 miliona evra i počeo pripreme za izlazak iz restrukturiranja.

Ambicije

Zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i postignutim rezultatima, RTB Bor u narednu godinu ulazi sa ambicioznim planovima. Onaj najznačajniji je izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline. “I pored problema u izgradnji ove godine, nova topionica i fabrika sumporne kiseline najveće je gradilište u Srbiji. U ovom trenutku, iako nam vremenski uslovi nisu naklonjeni, na gradilištu je više od 200 radnika. Sve je po planu i ovi objekti biće završeni do kraja iduće godine kada će nebo nad Borom i okolinom biti čisto. Koncentrata bakra za novu topionicu biće dovoljno zahvaljujući stabilnoj proizvodnji u domaćim rudnicima, a računamo i na uslužnu preradu koncentrata bakra, što rade i zemlje poput Japana i Nemačke, koje nemaju rudnike bakra, a proizvode velike količine ove strateške sirovine. Po sadašnjim procenama svetskom tržištu posle 2020. godine nedostajaće devet miliona tona bakra godišnje, pa će cena rasti, što govori da RTB Bor ima perspektivu”, istakao je na pres-konferenciji u Boru Blagoje Spaskovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari