Godina za nama je bila jako teška i politički uzbudljiva, ali uprkos nedostatku para i smanjenom transferu sredstava iz republičkog budžeta, ove godine za 130 a prošle za 90 miliona, slabom punjenju budžeta i političkim razmiricama, završili smo 2010. uspešno, kaže za Danas predsednik opštine Pirot i član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Vladan Vasić. On napominje da se u 2010. radilo na infrastrukturi, nastavljeno je uvođenje kanalizacione mreže u selu Krupac, počela je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a uz pomoć Ministarstva za infrastrukturu asfaltirani su putni pravci ka Staroj planini.


Posle sedam godina funkcionisanja Koalicije za Pirot (KZP), koja je na vlasti drugi mandat, došlo je do rascepa unutar KZP-a. Zašto?

– Najpre je sredinom februara ove godine OO DS doneo odluku da izađe iz lokalne vlast. To je njihova greška i oni su sigurno gubitnici u ovoj godini. Tačno je da je došlo i do cepanja izvorne Koalicije za Pirot na dva dela. Na svu sreću, većinski deo je ostao uz mene, a jedan manji deo, tri-četiri odbornika uz bivšeg je direktora Fonda za građevinsko zemljište Momčila Antića koji je u međuvremenu smenjen. Razlog zašto je došlo do razlaza jeste različito viđenje budućnosti. Ja sam Koaliciju za Pirot video kao snagu koja je prevazišla lokalne okvire i koja treba da ima partnere na nacionalnom nivou, da imamo mogućnost da utičemo na odluke Vlade Srbije preko naših partnera koji vode pojedina ministarstva i da tako obezbedimo još veće investicije za Pirot. Onaj drugi manjinski deo zastupao je jedan autističan stav da smo sami sebi dovoljni, da smo previše jaki i da nam niko nije potreban. Vizija budućnosti i saradnje je prevladala – kaže Vasić.

Kakvu će korist imati Pirot to što ste vi u Predsedništvu Ujedinjenih regiona Srbije, čiji je inicijator Mlađan Dinkić?

– Siguran sam da će Pirot imati koristi u od toga što sam član Predsedništva URS-a. Već se to oseća, jer smo ove godine iz Ministarstva za NIP obezbedili mnogo para za neke naše projekte. Dobili smo i podršku Vlade Srbije za izgradnju zatvorenog bazena jer je polovinu sredstava od dva miliona evra obezbedila Vlada. Očekujemo da u narednoj godini iz ministarstava za NIP, ekonomije i regionalnog razvoja i za infrastrukturu dobijemo podršku za realizaciju mnogih projekata. „Prvi maj“ je posle raskida ugovora o privatizaciji i početka procesa restrukturiranja, dobio snažnu podršku i subvencije od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Iako su izbori tek na proleće 2012. godine, da li razmišljate o njima i novoj kandidaturi?

– Rano je da se o tome priča. Videćemo kako će se stvari odvijati u 2011. godini. Videćemo kakva je projekcija političkog života i budućnost URS-a na republičkom nivou. Reći ću vam iskreno, više bih možda voleo da ostanem u Pirotu i da ponovo budem predsednik opštine, nego da sam u nekom ministarstvu ili da budem republički poslanik. Još je rano govoriti o tome.

Državne funkcije na vidiku

Na izborima 2008. godine odbili ste da budete poslanik. Da li vam je sada lider URS-a Mlađan Dinkić obećao neko mesto državnog sekretara ili poslaničko mesto.

– O tome nije bilo govora sa Mlađanom Dinkićem, ali je i on više puta isticao da su značajnije državne funkcije na vidiku nego što je predsednik opštine, mada kažem da bih ja u ovom trenutku više voleo da budem predsednik opštine treći put, nego da budem poslanik jer sam to jednom odbio. Ne vidim veliku ulogu poslanika u ovom sistemu gde vladaju stranke a ne poslanici. Da se poslanici biraju neposredno, onda bih razmišljao o tome.

Demokratska strana se prevarila

Posle izlaska DS-a iz vlasti i pucanja unutar Koalicije za Pirot, u vlast je ušla SRS sa 16 odbornika?

– Prvi zadatak ljudi koji su na vlasti i koji imaju odgovornost jeste da održe političku stabilnost u gradu. Grdno su se prevarili i Demokratska stranka i manjinski deo Koalicije za Pirot, da ćemo se posle svega toga hvatati za glavu i plakati. Znali smo da ćemo bez većih problema obezbediti dalju političku stabilnost koja je potrebna da bi se Pirot razvijao. Odbornici SRS-a su ravnopravni kao i odbornici DS-a, bar kad je lokalna vlast u pitanju. Demarkaciona linija na lokalu je jako tanka. Jednostavno, SRS je izrazila spremnost da podrži dobre projekte u Pirotu i da se nastavi razvoj grada. Ko je na kraju 2010. gubitnik a ko ne, to se jasno vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari