Zahvaljujući dobroj saradnji pčelara iz Braničevskog okruga sa partnerima iz Norveške, sve više zdravog meda iz ovoga kraja biće na trpezama potrošača iz skandinavske zemlje. Pčelarima iz 6 opština Braničevskog okruga predstoji još jedan ciklus predavanja u okviru projekta EU „Proizvodnja meda-izvozna šansa Braničevskog okruga“, vrednog 99.000 evra.

U okviru projekta sprovodi se obuka pčelara i lica mladjih od 40 godina, koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje. Ovim projektom je predvidjeno i povećanje izvoza meda u Norvešku, u koju je do sada, kroz prvu fazu projekta „Sačuvajmo njeno veličanstvo pčelu“ plasirano više od 200 tona ovog proizvoda godišnje. -Nakon završene teoretske nastave i testiranja 80 polaznika, uslediće i ciklus praktične nastave na pčelinjacima“, rekla je rekla Zlatica Ćirić, koordinatorka ovog projekta. Mentori praktične nastave biće najuspešniji polaznici prošlogodišnjeg kursa. Takodje će se sprovesti i obuka za napredne pčelare, kao i obuka za veštačko osemenjavanje matica koje se u Srbiji ne radi“, rekla je Zlatica Ćirić i istakla da će svi polaznici dobiti po košnicu i sertifikat o završenom kursu.

Projekat EU pod nazivom „Proizvodnja meda-izvozna šansa Braničevskog okruga“ vredan je 99.000 evra, a donator je Ambasada Kraljevine Norveške. Nosilac projekta je fondacija „Business Innovation Programs“ iz Beograda, dok su partneri, osim grada Požarevca, opštine Braničevskog okruga: Petrovac na Mlavi, Žagubica, Malo Crniće, Veliko Gradište, Golubac, kao i Društvo pčelara „Mlava“ i kompanija Medino d.o.o.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari