Više časova fizičkog vaspitanja u školama: Koliko smo daleko od tog cilja? 1foto FoNet/Antonio Ahel

Pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji su realizovala tri ministarstva – zdravlja, sporta i prosvete, je završen, a da li će on od naredne školske godine biti uveden u sve škole u Srbiji za sada se ne zna.

Na ovo pitanje iz Ministarstva prosvete ne odgovaraju, već kratko za Danas poručuju da je u toku „analiza prikupljenih podataka“.

Kakva je budućnost projekta ne znaju ni u Srpskom savezu profesora fizičkog vaspitanja i sporta čiji potpredsednik Miroslav Marković za Danas kaže da će se o tome odlučivati „na višem nivou“.

– Savez je pružio podršku i pomoć u testiranju motoričkih sposobnosti učenika, a naši članovi su bili i deo tima koji je radio prošireni program nastave i učenja za škole koje su učestvovale u projektu. Na osnovu analize dobijenih rezultata Medicinskog fakulteta i Instituta za javno zdravlje “ Dr Milan Jovanović Batut“ doneće se odluka u kom obliku će se projekat dalje realizovati i kako. Mi očekujemo da iduće školske godine ostane bar isti broj škola koji je već bio u projektu – navodi Marković.

Pilot projekat se, podsetimo, sprovodio u 73 osnovne i 22 srednje škole koje rade u jednoj smeni tako što su učenici imali dodatne časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Đaci u osnovnim školama su imali časove fizičkog svaki dan, dok su u srednjim školama imali četiri časa nedeljno, a tamo gde postoje uslovi za to i pet časova nedeljno.

U aprilu i maju odrađena su i finalna merenja motoričkih sposobnosti đaka koja treba da pokažu da li je veći broj časova ovog predmeta dao efekat.

– Projekat je izgledao tako da su tri časa u mlađim razredima držali učtelji, a dva nastavnici fizičkog, a u od petog do osmog i u srednjoj školi su to pokrivali nastavnici fizičkog. Sada čekamo obradu prikupljenih podataka pa ćemo onda kao Savez imati više informacija – ističe Marković.

Na pitanje koliko smo kao država daleko od cilja da se poveća broj časova fizičkog u školama, kao i da ovaj predmet predaju nastavnici i u nižim razredima osnovne škole, Marković podseća da je inicijativa Saveza bila da časove od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji i nastavnici u tandemu, kao i da fizičko vaspitanje dobije natpredmetni status.

– To znači da časovi fizičkog ne ulaze u nedeljno opterećenje učenika jer svrha tog predmeta nije da opterećuje, već da rastereti učenike, ali da ostane obavezan – podseća Marković.

O ovoj inicijativi, podsetimo, bilo je govora na jednoj od ranijih sednica Nacionalnog prosvetnog saveta, ali se dalje od toga nije odmaklo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari