Sever Azije je juče bio praktično blokiran zbog obilnih snežnih padavina, poledice i neuobičajeno niskih temperatura, a hladnoća je odnela nekoliko desetina života. Na severu i istoku Indije od hladnoće je umrlo najmanje 60 ljudi, izvestili su svetski mediji.

Škole u istočnoj državi Bihar su zatvorene, dok su u Nju Delhiju zbog magle odložene ili otkazane desetine letova, a u prekidu je i železnička mreža. Škole su zatvorene i u Pekingu, a hiljade ljudi je mobilisano da pomogne u raščišćavanju snega i leda s puteva, posle najobilnijih snežnih padavina u toj oblasti u poslednjih 60 godina. Na severu Kine je proteklog vikenda drumski saobraćaj bio skoro paralisan, zatvoreno je gotovo 30 autoputeva, a zbog nevremena su otkazane ili odložene stotine letova.

Visina snežnog pokrivača u Pekingu mestimično je dostizala 30 centimetara, a temperatura je pala na minus 10 stepeni Celzijusa preko dana, što se nije dogodile decenijama, izvestile su agencije. Meteorolozi predviđaju da će se narednih dana na severu Kine temperatura spuštati do minus 32 stepena.

Hladan talas, koji se kreće ka istoku, zahvatio je i Južnu Koreju. U Seulu je za jedan dan napadalo rekordnih 25,6 centimetara snega, a glavni aerodrom „Ginko“ otkazao je sve domaće letove.

U mnogim ulicama saobraćaj je blokiran, a mnogi ministri imali su problema da stignu u zgradu vlade. Transkavkaski autoput, koji povezuje Rusiju s Transkavkazijom, zatvoren je već dva dana zbog snežnih nanosa i loše vidljivosti usled obilnih snežnih padavina, kao i zbog opasnosti od lavine, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Severne Osetije.

Prirodna katastrofa u jugoistočnoj Australiji

Sidnej – Australijske vlasti proglasile su stanje prirodne katastrofe u jugoistočnom delu zemlje, gde je zbog poplava izazvanih višednevnim obilnim kišama evakuisano više stotina stanovnika, saopštili su zvaničnici. Nivo reke Kastlerig dostigao je juče 5,14 metara u gradu Kunejmblu, 415 kilometara udaljenom od Sidneja, u državi Novi Južni Vels, gde je 1.200 stanovnika evakuisano, saopštila je meteorološka služba. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari