Više hiljada gnevnih i demonstranata zaposelo je juče u večernjim satima ulice Bangkoka, napadajući zgrade vlade i vojna vozila, u znak protivljenja odluci tajlandskog premijera Abhisita Vedžadžive o proglašenju vanrednog stanja u prestonici države. Tajlandske vlasti proglasile su vanredno stanje u Bangkoku i okolini tog grada zbog, kako je saopšteno na državnoj televiziji, „pogoršanja situacije“ i grupa koje „podstiču na nerede“, budući da je više od 1.000 demonstranata u subotu uspelo da prekine samit Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u letovalištu Pataji, zahtevajući odlazak premijera Abhisita Vedžadžive. Ta odluka saopštena je uoči konferencije za novinare više tajlandskih ministara uključujući i ministre odbrane i unutrašnjih poslova.

Ubrzo nakon proglašenja vanrednog stanja, najmanje 50 demonstranata upalo je u Ministarstvo unutrašnjih poslova u potrazi za predsednikom vlade koji je uspeo da izađe iz zgrade i pobegne kolima .Prisutni pripadnici policije nisu reagovali u prvi mah, ali su kasnije ispalili više hitaca upozorenja u vazduh. Policija je saopštila da je jedan od vođa demonstranata Arisman Pongruengrong uhapšen i da se nalazi u pritvoru severno od Bangkoka.

Organizatori demonstracija poručili su pristalicama da će odoleti svim priticima i da neće dozvoliti vojci i policiji da ih skloni s ulica. Vođa opozicije Jakrapob Penkair opisao je vanredno stanje kao „objavu rata narodu Tajlanda“ i naglasio da će opozicija „u slučaju potrebe upotrebiti agresivne metode da bi se odbranila“. Bivši premijer Tajlanda Takšin Šinavatra poručio je demonstrantima da će se vratiti u zemlju ukoliko vlasti primene silu protiv ljudi okupljenih na ulicama prestonice.

U telefonskom obraćanju okupljenima ispred kabineta premijera Vedžadžive, Takšin je rekao da pažljivo prati situaciju i proglašenje vanrednog stanja u zemlji. „Nastaviću da pažljivo pratim situaciju i ukoliko bude nasilja vraćam se u Tajland. Neću dozvoliti vlastima da upotrebe silu“, rekao je Šinavatra. On se zahvalio vojsci što nije koristila silu protiv pripadnika njegovog pokreta „Crvene košulje“ i apelovao na njih da mu se pridruže u kampanji zbacivanja vlade. „Vojnici mogu da se pridruže pokretu kako bi nam pomogli da uvedemo demokratiju“, rekao je Šinavatra. Nemiri u Tajlandu izazvali su ogromno interesovanje svetskih medija. Britanija, Singapur, Australija i Kanada izdali su upozorenje svojim građanima da ne putuju u tu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari