– Više javno tužilaštvo u Beogradu je za malo manje od dve godine koliko je na snazi novi Zakon o krivičnom postupku (ZKP) uspelo da stvori dug od skoro 125 miliona dinara, saznaje Danas iz poverljivih izvora u tužilaštvu.

                        Kako nam je rečeno, primena tužilačke istrage, novine koju je u pravosudni sistem uveo ZKP, a koja je drastično povećala obim posla tužilaštva, nije bila praćena dodatnim novčanim sredstvima iz budžeta. Na taj način, tužilaštva nisu mogla da adekvatno odgovore na nametnute obaveze, a kao posledica su stvorena ogromna dugovanja.



 

            Pritom, država je mogla da predvidi da će do ovolikog dugovanja doći, pošto je Republičko javno tužilaštvo u izveštaju u koji je Danas imao uvid još 2013. upozoravao da nisu obezbeđena sredstva za sprovođenje tužilačke istrage. Kako saznajemo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je na ime troškova tužilačke istrage u 2014. godini napravilo nešto manje od 49 miliona dinara duga, dok je ove godine „u minusu“ oko 76 miliona dinara.

            Dugačak je spisak dužnika koji potražuju novac od Višeg javnog tužilaštva. Ove godine VJT u Beogradu duguje advokatima 15,7 miliona dinara, veštacima 11,9 miliona i prevodiocima 76.000 dinara. Dugovanja Institutu za sudsku medicinu za obe godine iznose 48 miliona dinara, a raznim državnim Agencijama oko 4,5 miliona. Na DNK analize je za ovu i prošlu godinu utrošeno devet miliona dinara, a VMA zbog usluga u protekle dve godine traži 15 miliona dinara. MUP-u se duguju tri miliona, BIA dva miliona dinara, a Biološkom fakultetu 15 miliona.

            Da će do ovakvih dugovanja doći bilo je jasno još pre primene tužilačke istrage. Naime, Republičko javno tužilaštvo je još 2013. u izveštaju koji je poslala republičkoj Komisiji za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa napomenulo da nisu obezbeđena dovoljna sredstva za neometan rad tužilaštva. U izveštaju piše da je država iz budžeta od potrebnih sredstava za plate u javnim tužilaštvima odobrila nešto više od tri milijarde dinara, odnosno 82,97 odsto. Dodatno, od ukupno potrebnih sredstava za potrebe istrage (1.386.857.000 dinara), odobreno je 500 miliona dinara, što iznosi 36 odsto.

            Takođe, za sve ostale materijalne troškove, koji su iznosili skoro 750 miliona dinara, javnim tužilaštvima je odobreno 242 miliona dinara, odnosno 32 odsto. U izveštaju, Republičko javno tužilaštvo rezimira da javna tužilaštva nisu dobila potrebna pojačanja u vidu novih zamenika javnih tužilaca, da je nedovoljno osoblja upućeno iz sudova, kao i to da je 36 od 60 javnih tužilaštava sklopilo sporazume o preuzimanju dela prostorija od sudova, a da se pritom veći broj njih izjasnio da prostorije nisu adekvatne. Konstatovano je da je čak 38.871 sudski predmet vraćen tužilaštvima od strane suda, što je znatno povećavalo njihov obim rada.

Uhapšen u septembru, saslušan u januaru



            Nedostatak sredstava i mali broj ljudi se oseća u radu tužilaštva. Iz poverljivih izvora saznajemo da tužioci i njihovi zamenici, u mesecu septembru zakazuju saslušanja osumnjičenih za decembar, a neki već i za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari