Više javno tužilaštvo u Nišu formiralo predmet povodom izveštaja DRI o trošenju prošlogodišnjeg gradskog budžeta 1Viši sud Niš: Foto Dimitrije Nikolic/ATAImage.

Više javno tužilaštvo u Nišu formiralo je predmet povodom nedavno objavljenog izveštaja Državne revizorske institucije, saopštili su iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

U ovom izveštaju DRI navodi se negativno mišljenje tog državnog organa o načinu izvršenja niškog budžeta za prošlu godinu, nakon što je utvrđen niz kršenja zakona i drugih propisa.

Kako navode iz VJT za Južne vesti, nakon “upoznavanja sa izveštajem preduzeće mere i radnje za koje imaju ovlašćenja prema Zakonu o krivičnom postupku“.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Nišu su kazali da je na osnovu pisanja medija formiran i predmet vezan za privatne firme „Vodomonteri“ i „Sim puk gradnja“, koje su, prema izveštaju DRI, preko Gradskog štaba za vanredne situacije, i bez raspisivanja javnih nabavki, dobijale građevinske poslove na vodovodu i kanalizaciji, koji nisu bili hitni već redovni.

U VJT su kazali da im iz DRI nisu dostavili svoj izveštaj i da u vezi sa izveštajem nisu podnete krivične prijave ni protiv koga.

U ovom izveštaju je navedeno da su većim brojem utvrđenih nepravilnosti u izvršenju budžeta povređeni Zakon o budžetu, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o radu, Zakon o javnoj svojini, Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa, Zakon o hipoteci, Zakon o komunalnim delatnostima, Zakon o pravobranilaštvu, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o dobrobiti životinja i drugi, kao i nekoliko Vladinih Uredbi.

Pažnju medija za sada su najviše privukle nepravilnosti u kojima se „pominje“ doskorašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski, među kojima je i sporno trošenje gradske reprezentacije uz pomoć službene platne kartice koju je ona koristila.

U izveštaju se navodi i da je ona, kao komandant Štaba za vanredne situacije, potpisivala naloge za angažovanje firmi „Vodomonteri“ i „Sim puk gradnja“, iako je situacija zbog koje su angažovane bila redovna.

DRI je, takođe, ukazao i na nezakonit i neodgovoran odnos Grada prema gradskoj imovini, kašnjenje u izmirivanju sudskih odluka koje je značajno koštalo budžet, „bacanje“ novca na advokatske i konsultantske usluge, protivzakonito upošljavanje ljudi, problematičnu isplatu zarada, diskutabilne finansijske poteze pojedinih javnih ustanova, i slično.

Izveštaj, od 313 strana, objavljen je sredinom prošle sedmice i sadrži 41 preporuku za ispravljanje nepravilnosti, za šta Grad Niš ima rok od 90 dana, odnosno jednu i tri godine, ukoliko je reč o nepravilnostima drugog i trećeg prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari