Više nema zlostavljanja osuđenika 1Saša Đorđević

Nema više zlostavljanja osuđenika. Nema nikakvog ponižavanja ili nehumanog odnosa prema njima. Mnogi zaposleni su kažnjeni zbog grešaka prema osuđenicima, bilo da im pisma nisu dostavili na vreme ili ih nisu na vreme odveli u bolnicu.

Petorica stražara koji su pre dve godine sprečavali samopovređivanje jednog osuđenika tako što su primenili veću fizičku silu od potrebne suspendovani su – tvrdi za Danas Aleksandar Grbović, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

On kaže da je niški KPZ zbog ovakvih i sličnih mera koje preduzima u cilju boljeg tretmana osuđenika i uslova zatvaranja od Međunarodnog komiteta za borbu protiv torture prošle godine dobio najbolju ocenu od svih zatvora u Srbiji. Istovremeno je dobio i pohvalu od zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je naveo da „ostali zatvori u Srbiji mogu se ugledaju na niški KPZ“. Niški zatvor je prethodno ispunio sve preporuke zaštitnika za unapređenje uslova zatvaranja.

Prema Grbovićevim rečima, od njegovog dolaska na funkciju pre tri i po godine „smanjene su i druge vrste zloupotreba“. Uprava zatvora se, tvrdi, ozbiljno bori protiv korupcije, što je na sopstvenoj koži osetilo više od deset zaposlenih za koje je utvrđeno da su od osuđenika uzimali novac, u iznosima od 3.000 dinara do 300 evra.

– Još ne uspevamo da rešimo problem manjka zaposlenih. Imamo 420 zaposlenih, a potrebno je najmanje 500. Sada imamo 40 zaposlenih manje nego pre tri i po godine. Ipak, ovakav manjak se ne odražava na bezbednost KPZ-a jer smo ga pokrili drugačijom organizacijom rada. Čak kao zatvor postižemo bolje rezultate, pošto je ostala kvalitetna ekipa koja se „ne štedi“. Među nama nisu više neradnici i oni koji primaju mito – kaže Grbović.

On precizira da je, recimo, Služba za obuku i upošljavanje osuđenih lica 2010. godine imala 106 zaposlenih, a danas svega 50. Tada je zatvor obrađivao 50 hektara zemlje, a danas 400 hektara. Pritom je danas zatvorska industrijska proizvodnja veća nego ikada. Takvim rezultatima su, kaže, u velikoj meri doprineli osuđenici koji „vredno rade i primerno se vladaju“.

– Dnevno radi oko 900 od ukupno 1.300 osuđenika, što je najviše uposlenih osuđenika u svim zatvorima u Srbiji. Pritom su naši osuđenici spremni da svoje zarade daju i u humanitarne svrhe. Nedavno su prikupili sredstva kako bi deca bez roditeljskog staranja nabavila školski pribor. Jedan osuđenik muslimanske veroispovesti je, recimo, sve zarade izdvojio za Raško-prizrensku eparhiju jer je čuo da ona finansira Narodnu kuhinju na Kosovu i Metohiji – kaže Grbović.

On dodaje da su osuđenici dali doprinos i prevenciji narkomanije. Oni „sa narkomanskim stažom“ prošle godine su odlazili u niške škole, gde su govorili o štetnosti zloupotrebe droga. Po ocenama stručnjaka, bilo je to „nešto najkorisnije što su učenici čuli“.

– Takva predavanja po školama trebalo bi da se rade u celoj Srbiji. Drugačije je kada nekome ko ima od 12 do 15 godina o drogi priča neko ko ima 40 godina, a uzima je od 12. te je i sebi potpuno upropastio život, nego kada mu se drži akademsko predavanje – smatra Grbović.

On tvrdi da u niškom zatvoru, u kojem „ima Srba, Roma, Albanaca i muslimana“, poslednjih godina „nije zabeležen nijedan sukob na nacionalnoj ili verskoj osnovi“. Tome je doprinela i reorganizacija smeštaja osuđenika. Danas više nema „albanskih“, „muslimanskih“, „romskih“, pa ni „kruševačkih“ ili „niških“ soba, već su one mešovite, što smanjuje rizik da se naprave klanovi.

U zatvorskoj crkvi Svetog kralja Stefana Dečanskog, koju su izgradili i oslikali osuđenici, liturgije se održavaju dva puta mesečno. U KPZ-u je renoviran i prostor za klanjanje muslimana, a od Islamske zajednice Srbije zatraženo je da odredi hodžu koji će služiti obrede. U zatvoru se „pravi sedam vrsta obroka“, kako bi se zadovoljile potrebe vernika, vegetarijanaca i obolelih.

Tajna osuđenička peticija

– Na zatvorskoj crkvi, koju smo završili prošle godine, dobrovoljno su radili osuđenici svih nacionalnosti i vera, a ja sam kao upravnik zbog toga dobio Orden Svetog Save. Bio je to predlog 668 osuđenika koji su potpisali peticiju i dali je svešteniku da je iznese iz KPZ-a. Ni ja ni bilo ko od zaposlenih za to nismo znali. Saznali smo tek nedavno, od episkopa Teodosija, koji je peticiju prosledio patrijarhu – kaže Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari