Lokalni savet za zapošljavanje opštine Kladovo, kako se očekuje, narednih dana treba da raspiše javni poziv za poslodavce koji su zainteresovani da u svojim firmama zaposle ljude sa evidencije kladovske ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje.

Budući da je u opštinskom budžetu ove godine za sufinansiranje programa zapošljavanja opredeljeno dva miliona dinara, računa se da će uvećani iznos podsticajnih sredstava za zapoljšavanje uticati na zapošljavanje.

Naime, prošle godine, kada su sredstva bila upola manja, posao je dobilo 11 lica. Sada će na dva miliona opštinskih para država dodati još toliko, a budući da je opština Kladovo u kategoriji nerazvijenih opština, podsticajna sredstva iznose 200.000 dinara.

Dodela podsticajnih sredstava poslodavcima nije jedina aktivnost kojom se u ovoj podunavskoj opštini trude da smanje broj nezaposlenih. Naime, nedavno je u Kladovu u okviru aktivnih mera borska filijala NSZ sprovela obuku za tridesetak nezaposlenih za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Na jednokratnu subvenciju od 160.000 dinara mogu da računaju oni koji imaju kvalitetan biznis-plan i uspešno okončanu obuku. Program promocije zapošljavanja mladih koji finansira NSZ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Italije preko Međunarodne organizacije rada, u Kladovu je bio zastupljen obukom za elektrozavarivače koju su uspešno završila četiri nezaposlena lica. Njihova obuka i praktični i teorijski deo nastave, bila je sprovedena u Brodogradilištu u Kladovu, a po završenoj obuci uručeni su im sertifikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari