Više novinarskih i medijskih udruženja i sindikata zatražilo razrešenje članova Saveta REM 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Više novinarskih i medijskih udruženja i sindikata zatražilo je pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta REM, zbog njegove dugogogdišnje aktivnosti koja je u suprotnosti sa članom 5. Zakona o elektronskim medijima.

U saopštenju se navodi da REM direktno krši odredbe tog člana, jer „ne doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, ne štiti interes javnosti u oblasti elektronskih medija i ne štiti korisnike usluga elektronskih medija“.

Potpisnici smatraju da je odlukom o dodeli dozvole za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže “Insajder tim d.o.o.”, izdavaču dnevnog lista „Informer“, REM definitivno obesmislio svoje postojanje, jer se osiono suprotstavlja zakonima koji uređuju rad tog tela, kao i podzakonskim aktima koje je sam REM usvojio.

Podseća se da je Informer, koji je šampion u kršenju Etičkog kodeksa, od početka 2020. godine dobio je najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte, iako poslednji monitoring Saveta za štampu pokazuje da je taj list od oktobra 2022. do kraja januara 2023. godine 512 puta prekršio Kodeks novinara Srbije.

Ukazuje se da je to još samo jedan u nizu pokazatelja nelegalnog i nelegitimnog ponašanja REM-a i podseća da su televizijama Pink i Hepi ponovo dodeljene nacionalne frekvencije, iako su stručne službe REM svakog meseca beležile brojne prekršaje u njihovom emitovanju.

Te televizije, dodaje se, nisu se pridržavale prethodnog elaborata koji je sadržao obavezno emitovanje dečjeg i naučno-obrazovnog programa, a sa istom praksom nastavili su i u novom ciklusu, što pokazuje najnoviji izveštaj REM-a, predstavljen na prošlonedeljnoj sednici Odbora za kulturu i informisanje, u kojem se konstatuje da je za tri meseca ove godine udeo dečjeg programa u ukupnom programu na Pinku bio oko 0,02, a na Hepiju 0,01 odsto.

Kada su prošle godine konkurisali za novu dozvolu, predstavnici televizije Hepi obećali su da će im udeo dečjeg sadržaja biti pet odsto od ukupnog programa, dok su predstavnici Pinka obećali da će kulturni, dečji i naučno-obrazovni program biti zastupljen sa minimum 20 odsto u programu.

Savet REM- a je u prekšaju već više od šest meseci, odnosno od 2. decembra, kada je istekao zakonom predviđen rok za petu dozvolu za nacionalnu pokrivenost, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je na jučerašnjoj sednici REM jedna od poslednjih tačaka dnevnog reda bila dodela dozvole za rad Insajder timu i da stručna služba nije dostavila na uvid podnetu dokumentaciju neophodnu za odlučivanje, ali je Savet bez uvida u dokumentaciju koja se odnosi na predloženu programsku koncepciju, takozvani elaborat, ipak doneo odluku o dodeli dozvole.

Zbog toga potpisnici smatraju da je jedino rešenje da članovi i članice Saveta REM-a kolektivno podnesu ostavke usled neostvarivanja odredaba zakona, zanemarivanja javnog interesa i promocije političkog uticaja vlasti.

Koalicija za slobodu medija smatra da ovakvo selektivno korišćenje javnog dobra predstavlja uvredu za zdrav razum i novinarsku profesiju, jer pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, odnosno da pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima.

Ova odluka je najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju celokupnog društva. Umesto medijskog pluralizma, dobili smo nastavak medijskog mraka, i zato zahtevamo da članovi REM-a kolektivno podnesu ostavku, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su: UNS, SINOS, NUNS, ANEM, „Slavko Ćuruvija“ Fondacija,

Nezavisno društvo novinara Srbije, Lokal pres i AS Medi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari