Od početak godine u Pirotu je rođeno dvadesetak beba više nego u istom periodu 2008., ali je to i dalje značajno manje nego u prethodnih desetak godina. Tako su prošle godine u porodilištu u Pirotu rođene su 594 bebe, 2007. je obavljeno 666 porođaja, a od početka ove godine 380.


Načelnik Ginekološko akušersog odeljenja pirotske Bolnice Miroslav Milev rekao je da je broj porođaja povećan, ali da je na osnovu analize podataka o broju porođaja u poslednjih 30 godina, kada je godišnje u pirotskom porodilištu obavljano i do 1.200 porođaja stanje po pitanju nataliteta veoma loše. U pirotskom porodilištu, kome gravitiraju četiri opštine Pirotskog okruga sa ukupno više od 100.000 stanovnika – Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka, za poslednjih deset godina obavljen je 7.261 porođaj.

– Sa 813 porođaja pre deset godina, došlo se do 594 lane. Vidi se da broj porođaja ima opadajući trend od tri odsto godišnje“,kazao je Milev. On je ukazao da je 1978. godine u Porodilištu Pirot bilo blizu 1.200 porođaja godišnje, iako su tada radila i dva porodilišta pri domovima zdravlja u Dimitrovgradu i Babušnici, a Bela Palanka je gravitirala ka Nišu. Milev je kazao da je u poslednjih 12 godina registrovano 5.330 namernih pobačaja i 8.870 porođaja. On konstatuje da to znači da na približno tri porođaja dođu dva pobačaja, te da su kojim slučajem uspeli da sve trudnice koje imaju manje od troje dece motivišu da ne pobace, imali bi još 4.432 porođaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari