Korisnici električne energije u Loznici duguju „Elektrodistribuciji“ više od 1,4 milijarde dinara, a ekipe za terensku naplatu svakodnevno posećuju potrošače koji sprečavaju pravilno beleženje potrošene struje.

Direktor „Elektrodistribucije“ Loznica Čedomir Vasić rekao je da dug 57.407 domaćinstava za električnu energiju iznosi više od 468 miliona dinara, dok preduzeća imaju neizmirenu obavezu koja je zbirno nešto manja od milijardu dinara. On je dodao da veliki deo ukupnog iznosa od gotovo 188 miliona duguju 732 domaćinstva, čija pojedinačna zaduženja premašuju 100.000 dinara, a dug od preko 233 miliona ima ukupno 13.621 fizičko lice, od kojih se potražuje od 5.000 do 100.000 dinara.

– U poslednja tri meseca utuženo je oko 1.000 domaćinstava i više od 700 preduzeća i naplata duga na taj način će se nastaviti – kaže Vasić dodajući da sporna potraživanja koja se regulišu sudskim putem iznose više od 316 miliona, te da preduzeća u restrukturiranju duguju više od 437 miliona dinara.

Za domaćinstva, jedno od rešenja za regulisanje duga je sklapanje sporazuma sa „Elektrodistribucijom“. Njima se, zavisno od socijalnog stanja, iznos deli na više rata, uz brisanje sa liste neurednih platiša ako tekuće dugovanje uplaćuju redovno.

Terenske ekipe lozničke „Elektrodistribucije“ svakodnevno kontrolišu korisnike, pri čemu je pažnja posvećena potrošačima koji sprečavaju pravilno beleženje utroška električne energije čime se smanjuju neplanirani komercijalni gubici tog preduzeća.

Ukoliko se pronađu nepravilnosti u merenju potrošnje, priključak na distributivnu mrežu električne energije se demontira, korisnik se odjavljuje i fakturiše se neovlašćena potrošnja u skladu sa zakonskim uredbama o tim uslovima.

– Protiv nelegalnih korisnika se podnosi krivična prijava, a za ponovno povezivanje na elektrodistributivnu mrežu neophodno je plaćanje priključka i regulisanje procenjenog zaostalog dugovanja – objašnjava Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari