Više od 1.000 potpisa za hitnu izmenu obrazovnih zakona 1

Novi Zakon o visokom obrazovanju donet je uz fingiranje javne rasprave, a mišljenje akademske zajednice o najvećem broju zakonskih članova nije uvaženo, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Vladi, Skupštini Srbije i predsedniku Srbije poslata peticija za povlačenje seta obrazovnih zakona, nedavno usvojenih po hitnom postupku i početak rada na njihovim izmenama. Peticiju je do sada potpisalo oko 1.700 građana, od kojih je preko 1.200 univerzitetskih profesora i istraživača.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, je rekla da je jedan od ciljeva peticije da se probudi “anestezirana akademska zajednica”, napominjući da je razlog njene pasivizacije dugogodišnji negativan odnos politike prema obrazovanju. Ona je ponovila ranije iznete kritike na račun Zakona o visokom obrazovanju, koje su u pismu ministru prosvete uputili predsednici SANU, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Konferencije univerziteta Srbije. Stojković je rekla da Zakon o visokom obrazovanju predstavlja udar na autonomiju univerziteta i da nova zakonska rešenja vode ka centralizaciji obrazovanja, jer se za sve pita Vlada, Ministarstvo prosvete i ministar.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović je objasnio da su predstavnici akademske zajednice bili uključeni u radnu grupu koja je uradila početnu verziju nacrta, te da oni nisu videli verziju koja je otišla na javnu raspravu. Kako je rečeno, nakon toga se pojavio novi dokument koji je uradila uža radna grupa Ministarstva, ali u njoj nije bilo predstavnika univerziteta. Taj tekst je još više pogoršan nakon što su tokom skupštinske rasprave usvojeni amandmani Odbora za obrazovanje.

Na konferenciji je rečeno da nije uvažen ogroman broj primedbi koje je tokom javne rasprave iznela akademska zajednica, niti je uzeta u obzir činjenica da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje odbacio nacrt zakona kao neprihvatljiv. Generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miodrag Popović je ocenio da će nova zakonska rešenja imati nesagledive posledice po razvoj visokog obrazovanja. On je podsetio da je u analizi Evropske asocijacije univerziteta, autonomija univerziteta u Srbiji relativno loše ocenjena, a da će nova zakonska rešenja sigurno pogoršati ocene u pogledu organizacione, akademske i autonomije zapošljavanja i plata, napominjući da je u ovom trenutku neizvesno kakva će biti finansijska autonomija, pošto se čeka novi zakon o finansiranju visokog obrazovanja.

– Zakon je najmanje loš po onome što u njemu piše, mada ima i veoma loših i štetnih rešenja, poput omogućavanja novih mandata rektorima i dekanima. Mnogo je lošiji zbog toga toga što u njemu nema reči o gorućim problemima visokog obrazovanja, a jedan od njih je nemogućnost univerziteta da utiče na upisnu politiku. Ubedljivo je najgori po načinu na koji je donet, uz neskriveno ponižavanje akademske zajednice i uz najdirektnije ignorisanje stava najvažnijih institucija i tela u visokom obrazovanju u Srbiji – ocenio je akademik Vladica Cvetković.

Na skupu je rečeno da peticija nije zatvorena i da će naredni korak biti formiranje Udruženja profesora i istraživača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari