Na upravo završenim 47. „Hajdučkim večerima“ u Bogatiću titulu harambaše osvojio je, po treći put, Aleksandar Krajišnik iz Šapca. Time je stekao pravo da bude nosilac oficirske sablje koja se dodeljuje samo najvišim činovima Vojske Srbije kao i najboljim pitomcima Vojne gimnazije. Među 25 takmičara on je pokazao najveće umeće u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj iz mesta, borbi na brvnu i penjanju uz drvo.


U okviru dvodnevne kulturno-sportske manifestacije, čiji je organizator Turistička organizacija Bogatić, održana je i „Hajdučka regata“. Oko 600 učesnika regate, u više od 70 čamaca, spustilo se niz Drinu do ušća u Savu, u dužini od 25 kilometara.

Veliku pažnju posetilaca privukla je i „Mačvanska svadba“ na kojoj su se ove godine stvarno venčali Miloš Kokanović iz Klenja i Katarina Rašević iz Banovog Polja. Prikazavši svu lepotu tradicionalnih mačvanskih svadbenih običaja, kolona svatova je krenula iz Belotića iz Radovan kule Milića od Mačve, venčanje se obavilo u Etno parku Sovljak a svatovi su sa 12 fijakera došli u Crnu Baru.

Manifestacija ''Hajdučko veče'' organizuje se svake godine, prvog vikenda u avgustu, a traje još od 1966. godine, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari