Više od 100 sedmaka bojkotuje nastavu u OŠ "Ljuba Nenadović": Roditelji prete ispisivanjem dece 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Više od 100 učenika sedmog razreda beogradske OŠ „Ljuba Nenadović“ dva dana nije dolazilo na nastavu zbog odluke škole da rasformira postojećih pet odeljenjenja sedmog razreda i oformi šest novih.

Roditelji đaka najavljuju da će tako biti i danas, ali se za sada ne zna koliko će biti brojno stanje odsutnih đaka, od generacije koja broji 156 učenika, budući da oni idu u popodnevnu smenu.

Prvog dana nove školske godine na nastavi se nije pojavilo 110 učenika sedmog razreda, dan kasnije 104, kaže za Danas Jelena Maletić, majka učenika ove škole i predstavnica roditelja u Školskom odboru.

Ona ističe da su se glasnine o mogućem rasformiranju odeljenja pojavile još u julu, kada se i obratila školi, ali zvaničan odgovor nije dobila. U usmenom razgovoru sa direktorom dobila je uveravanje da roditelji ne treba da brinu i da će o svemu biti informisani na opštem roditeljskom sastanku oko 20. avgusta.

Umesto toga roditeljima je 26. avgusta preko Vibera od odeljenjskih starešina prosleđena poruka direktora škole Đure Kosića da je od dosadašnjih pet odeljenja napravljeno šest novih.

Ovaj postupak direktor je objasnio mogućnošću boljeg obrazovno-vaspitnog rada, kao i potrebom da se sedam učenika sa disciplinskim problemima koji su bili u istom odeljenju, razmeste, ne bi li promena okruženja uticala na njihovo ponašanje.

Maletić kaže da disciplinski problemi u tom odeljenju datiraju još iz perioda kada su bili u mlađim razredima, te da je bilo govora da će oni biti razmešteni po drugim odeljenjima na početku petog razreda, ali da to nije urađeno.

Najnovijom odlukom, tvrdi naša sagovornica, zatečeni su i roditelji i deca, koja su uznemirena, plaču i odbijaju da idu na nastavu.

Poseban problem je, dodaje, to što je „razbijeno“ odeljenje u kojem se do sada uspešno školovala devojčica sa Daunovim sindromom, kojoj su odeljenjski drugovi bili velika podrška, a u novoformiranom odeljenju je sa njom samo nekoliko učenika s kojima je bila od prvog razreda.

Roditelji iznose niz kritika na račun škole koja nije na adekvatan način reagovala.

– Izostala je saradnja sa porodicama, poneli su se prema nama kao da smo neprijatelji. Svi smo napeti, ne spavamo, neki roditelji razmišljaju da ispišu decu i prebace ih u druge škole – kaže Maletić.

Na pitanje kako rešiti problem sa nedisciplinovanim učenicima, ona odgovara da „nije na roditeljima da to rešavaju, već na školi“. Upitana da li bi za roditelje bilo prihvatljivo da se vrati stari sastav odeljenja, a da se problematična deca razmeste kako je ranije bilo planirano, kaže da ne može da pretpostavi kakva bi bila reakcija roditelja.

– Deca su očajna. Promenili su sve razredne starešine i veliki broj nastavnika. Da li mislite da bi roditelji reagovali da nisu reagovala deca – odgovara Maletić na naše pitanje nisu li roditelji napravili veću buku nego deca.

Do objave ovog teksta nismo dobili komentar iz škole „Ljuba Nenadović“, a na fiksni telefon objavljen na sajtu ove osmoletke se niko nije javljao.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je Školska uprava Beograd odobrila formiranje šest odeljenja sedmog razreda u OŠ „Ljuba Nenadović“, uz napomenu da je potrebno ispoštovati sve pedagoško-psihološke zahteve, ali i blagovremeno obavestiti roditelje o formiranju novih odeljenja.

„Škola je još u petom razredu zbog neujednačenosti odeljenja predložila da se formiraju nova odeljenja poštujući sve pedagoške principe. Uzimajući u obzir brojnost učenika u odeljenjima, kao i raspodelu učenika koji rade po IOP-u, ŠU Beograd je dala saglasnost za formiranje šest odeljenja sedmog razreda. Prema stručnom uputstvu i zakonu dozvoljeno je formiranje većeg broja odeljenja kada u razredu ima više od 30 učenika“, naveli su iz Ministarstva.

Kako dodaju, na zahtev roditelja učenika u ovom slučaju će postupati gradska prosvetna inspekcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari