Filipinske trupe, uz pomoć helikoptera i teške artiljerije povratile su kontrolu od muslimanskih gerila nad dva sela na jugu zemlje, i vrše pritisak masovnim napadom čiji je cilj čišćenje još 13 sela od gerilaca. Sedam pobunjenika Moro islamskog oslobodilačkog fronta (MILF), tri vojnika i troje civila ubijeno je od kada je 3.

Filipinske trupe, uz pomoć helikoptera i teške artiljerije povratile su kontrolu od muslimanskih gerila nad dva sela na jugu zemlje, i vrše pritisak masovnim napadom čiji je cilj čišćenje još 13 sela od gerilaca. Sedam pobunjenika Moro islamskog oslobodilačkog fronta (MILF), tri vojnika i troje civila ubijeno je od kada je 3.000 pripadnika filipinske vojske i policije u nedelju lansiralo veliku operaciju.
Artiljerijski i napadi iz vazduha usledili su nakon što su gerilci odbacili ultimatum koji je zahtevao da se povuku iz pet gradova u provinciji Severni Kotabato, izjavio je zamenik šefa generalštaba Kardozo Luis.
Sukobi su prisilili oko 130.000 seljana da napuste svoje domove što podstiče strahove od humanitarne katastrofe na jugu zemlje. Sve ovo poklapa se s razvojem događaja u mirovnim razgovorima između vlade i pobunjenika MILF, koji vode krvavu bitku za sticanje vlasti na jugu Filipina. Dve strane postigle su sporazum o teritoriji budućeg proširenog muslimanskog regiona, ali je potpisivanje sporazuma prošle nedelje obustavio Vrhovni sud, zbog peticije koju su uložili hrišćanski političari u Severnom Kotabatu, zabrinuti da će izgubiti zemlju i vlast. Postoje zabrinutosti da bi sukobi mogli da se prošire i izvan Severnog Kotabata, većinski hrišćanske provincije u kojoj živi više od milion ljudi.
Više od 1.5 miliona filipinskih muslimana u autonomnom regionu glasalo je na lokalnim izborima pod jakim merama obezbeđenja. Oni su birali nove guvernere, zamenike guvernera i čelnike drugih visokih mesta u regionalnoj skupštini. Vlada je iznela procene da je između 800 i 1.000 MILF gerilaca napustilo 15 sela u pet gradskih područja Severnog Kotabata koje su pobunjenici okupirali pre mesec dana.
Iako filipinska vojska insistira da se sukobi neće proširiti, članovi MILF napali su juče grad na ostrvu Basilian, oko 200 kilometara jugozapadno od poprišta sukoba.
Crkveni lideri i poslanici apelovali su na obustavu sukoba i upozorili na humanitarnu krizu. „Opasnost koja preti od izbegličke krize ima cenu koja nije prihvatljiva za vladu u mirovnom procesu“, izjavio je Riza Hontiveros, zamenik lidera manjine u donjem domu parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari