Članovi Opštinskog veća u Pirotu doneli su odluku o raspodeli para iz opštinskog budžeta namenjenih lokalnim medijima, pa će ove godine sedam pirotskih medija, od kojih su svi osim Radio Pirota privatni, ukupno dobiti 14,6 miliona dinara.

Najviše para dobiće regionalna TV Pirot – 3,7 miliona dinara, TV Pi Kanal – tri miliona, a JP Radio Pirot koji čeka privatizaciju za pola godine dobiće 3,5 miliona dinara. Nedeljnik Sloboda dobiće 1,6 miliona dinara, RTV Tanuki i Pirotske novine po milion dinara, a Radio Sport plus 800.000 dinara.

Opština Pirot privatne medije počela je da pomaže 2004. godine, dok je bila osnivačInformativnog javnog preduzeća Sloboda, koje je u svom sastavu tada imalo list Sloboda, Radio Pirot i TV Pirot. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasićkaže da u Zakonu o lokalnoj samoupravi stoji da ljudi imaju pravo da budu informisani o događajima u svojoj sredini.

– Novac za medije smo izdvajali da bi oni lakše mogli da prate događaje važne za građane. Mislili smo da će njihovom privatizacijom smanjiti i udeo opštine u njihovom finansiranju, ali je praksa pokazala da su oni, iako privatizovani, i dalje upućeni na opštinsku kasu i da njihovi vlasnici verovatno nisu imali mogućnosti da ulože više sredstava za rad, kaže Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, ukazujući na paradoks da se broj medija u gradu povećava.

– Svi oni smatraju da imaju pravo na pomoćiz budžeta bez obzira na stepen i kvalitet njihovog informativnog programa i rada, na njihov odnos prema lokalnoj samoupravi i prema parama koje dobijaju i bez obzira na njihovo finansijsko poslovanje. Evidentno je, međutim, da zaposleni u svim medijima imaju male plate – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari