Najmanje 23 osobe izgubile su život u nevremenu sa snegom i ledenom kišom koje je pogodilo delove SAD, javila je juče TV mreža CNN. Ovo je treći jaki talas hladnoće ove zime, a nakon zapadne i istočne obale, ovog puta su najviše pogođeni centralni i severoistočni delovi Sjedinjenih Država.

Više od milion potrošača ostalo je istovremeno bez električne energije, a dogodilo se i stotinak saobraćajnih udesa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Guverner Oklahome Bred Henri proglasio je vanredno stanje u 77 okruga. Od Oklahome i Arkanzasa do Merilenda i Mejna, nevreme je pored ljudskih žrtava izazvalo i veliku materijalnu štetu. Samo u saveznim državama Arkanzas i Oklahoma bez električne energije ostalo je oko 150.000 domaćinstava, navodi se u saopštenju lokalnih zvaničnika.

Sneg je pored Vašingtona pao i u Baltimoru i Filadelfiji. Meteorološka služba predvidela je duža razdoblja ledene kiše i poledice koja je većizazvala znatne probleme na severu Teksasa. Škole su u mnogim delovima SAD zatvorene, kao i u Vašingtonu. Ta odluka iznenadila je predsednika Baraka Obamu, kada je čuo da njegove kćerke neće ići na nastavu. „Moja deca kažu kako se u Čikagu škola nikada ne otkazuje“, rekao je Obama, čiji je grad Čikago poznat po izuzetno oštrim zimama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari