Više od 30 sati traje gašenje požara kod Aranđelovca, uključili se helikopteri MUP 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) danas se oko 10 časova uključila u gašenje velikog požara koji je zahvatio četinarsku šumu, travu i nisko rastinje na nepristupačnom području u Darosavi i Garašima kod Aranđelovca, rečeno je agenciji Beta u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu.

Prema navodima načelnika Zorana Kočovića, do sada je obavljeno 80 naleta dva helikoptera i bačeno oko 250 tona vode.

On je naveo da se bagerima probija put do centra požara, kako bi se područje zahvaćeno vatrom okružilo i stavilo pod kontrolu.

Više od 30 sati traje borba sa vatrenom stihijom u kojoj učestvuje više od 40 vatrogasaca spasilaca, 15 vozila i druge mehanizacije, pripadnici Dobrovljnog vatrogasnog društva, civilne zaštite i javnih komunalnih preduzeća.

Požar koji je zahvatio četiri lokacije je dojavljen juče oko podne.

Kočović navodi da je do sada lokalizovan požar na tri lokacije, a da je sada u toku gašenje preostale lokacije na oko 15 hektara.

Prema njegovim rečima, aktivnosti na gašenju će trajati ceo dan i noć, a kada požar bude stavljen pod kontrolu, sledi veliki posao dogašavanja koji će ići „milimetar po milimetar za svako stablo i žbun“.

Prema rečima Kočovićevića, trenutno nema vetra, ali gašenje otežava veoma visoka temperatura i mnogo dima na mestu intervencije.

On je rekao da je požar u Darosavi jedan od većih ovoga leta u Šumadiji, navodeći da je nedavno u Donjim Komaricama 24 sata trajalo gašenje požara koji je tada zahvatio 100 hektara ravne površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari