Od 67.000 stanovnika pirotske opštine više od 5.000 stanovnika je siromašno, procene su Opštinske organizacije Crvenog krsta u ovom gradu. Siromašni se nadaju pomoći, a posebno narodnoj kuhinji koja je mnogima u proteklih 14 godina bila spas od gladi a njen obrok mnogima i jedini u toku dana.

Od 67.000 stanovnika pirotske opštine više od 5.000 stanovnika je siromašno, procene su Opštinske organizacije Crvenog krsta u ovom gradu. Siromašni se nadaju pomoći, a posebno narodnoj kuhinji koja je mnogima u proteklih 14 godina bila spas od gladi a njen obrok mnogima i jedini u toku dana. Siromašnom se smatra svaka porodica koja ima mesečna primanja niža od 180 evra po članu.
Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, jugoistočni deo Srbije je jedan od najugroženijih gde je siromašno čak 23,5 posto stanovnika.
Sekretar Crvenog krsta u Pirotu Miroljub Mijić kaže da su siromaštvom najviše pogođene osobe sa najnižim stepenom obrazovanja, nezaposleni, stariji od 65 godina, domaćinstva sa više od pet članova, izbegla i raseljena lica, Romi, invalidi i žene.U pirotskoj opštini je trenutno više od 8.000 nezaposlenih.
Povodom nedavnog Međunarodnog dana gladnih Crveni krst podelio je 250 porodičnih paketa hrane korisnicima narodne kuhinje koja ne radi od juna ove godine, a čiji se početak najavljuje u novembru. – – Podaci o broju siromašnih su svakako zabrinjavajući – kaže Mijić.
Crveni krst organizovanjem narodne kuhinje pokušava da smanji siromaštvo. Narodna kuhinja u Pirotu radi punih četrnaest godina. Broj korisnika se menjao , ali je pre njenog poslednjeg prestanka rada na kazanu dnevno bili oko 400 gladnih usta. Mijić smatra da bi realan broj korisnika bio između 500 i 600 kada bi bilo dovoljno para za njen rad.
– Interesovanje za početak rada kuhinje je veliko. Svakodnevno nam se obraćaju sa pitanjima kada će kuhinja početi sa radom, jer uz kuvano jelo dobijaju i hleb . Čini mi se da je interesovanje ove godine povećano u odnosu na ranije godine – kaže Mijić, dodajući da rad kuhinje pomaže i lokalna samouprava.
Da je rad narodne kuhinje itekako neophodan potvrđuju i reči jednog od stalnih posetilaca prostorija Crvenog krsta i Centra za socijalni rad. On svakodnevno obija pragove ovih ustanova u potrazi za pomoć. Često je i gladan.
– Jedva čekam da počne rad kuhinje. Ne znam kako ću do tada da preživim. Nemam para ni za hranu ni za lekove. Od jutros ništa nisam jeo. Jelo koje sam dobijao na kazanu mi je mnogo značilo – kaže šezdseetpetogodišnji penzioner i dugogodišnji korisnik usluga narodne kuhinje.
Većina onih koji obroke dobijaju u narodnoj kuhinji korisnici su i materijalnog obezbeđenja porodice. U Centru za socijalni rad kažu da su prošle godine 662 osobe jedine prihode ostvarivale na ovaj način, a poslednji iznos ove pomoći kreće se od 4.519 do 9.044 dinara.
– Broj korisnika varira od 420 do 680, a pored njih dodelili smo i 783 trenutne pomoći- kaže direktor Centra za socijalni rad Marija Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari