Od pojave prvih slučajeva obolevanja od hepatitisa A do juče je u Nišu registrovano 553 pacijenta, najnoviji su podaci Centra za kontrolu bolesti. Od srede u 8 časova do juče u isto vreme u Nišu je evidentirano 20 slučajeva žutice, a samo jedna osoba je zadržana na bolničkom lečenju.

Od pojave prvih slučajeva obolevanja od hepatitisa A do juče je u Nišu registrovano 553 pacijenta, najnoviji su podaci Centra za kontrolu bolesti. Od srede u 8 časova do juče u isto vreme u Nišu je evidentirano 20 slučajeva žutice, a samo jedna osoba je zadržana na bolničkom lečenju. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za praćenje i suzbijanje žutice epidemiolozi su ocenili da se epidemija smiruje, a očekuje se da se do kraja ove nedelje u proseku dnevno evidentira pet novih slučajeva, a u toku cele naredne sedmice samo nekoliko novih pacijenata.

Izgovor đacima za izbegavanje škole

Valjevo – U Valjevu nema epidemije žutice, a od početka 2007. u šest opština Kolubarskog regiona registrovano je deset slučajeva hepatitisa A, rekla je juče načelnica Infektivnog odeljenja bolnice u tom gradu Snežana Arsenijević. Ona je demantovala „čaršijske priče o tome kako je navodno desetina valjevskih srednjoškolaca dobila žuticu“, a saznanja agencije Beta ukazuju na to da je najverovatnije u pitanju obična đačka dosetka. Pojedini učenici su „sami dijagnostikovali žuticu“ kako bi izbegli odlazak u školu i „pismene zadatke kod nezgodnih profesora“. Ta ideja iz Tehničke škole dopala se, izgleda, i gimnazijalcima, koji su takođe „počeli da pobolevaju“, pa je u školskim toaletima, zbog glasina i panike, za tili čas nestalo tečnog sapuna za pranje ruku.

Prema najnovijim informacijama, među obolelima se povećava procenat mladih i žena. Od žutice je obolelo 32 učenika osnovnih, a 45 učenika srednjih škola, 50 studenata i 20 radnika zdravstvenih ustanova. Član Ekspertske grupe za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja Branislav Tiodorović ocenio je da je ohrabrujuće što je među obolelima samo oko 10 odsto dece.
– Registrovano je samo četvoro dece predškolskog uzrasta, a među njima samo je jedno dete išlo u obdanište, ali ne u vreme kada je zaraženo, niti kada je obolelo od žutice. Prema podacima vojnih epidemiologa, obolela su dvojica vojnika, od kojih nijedan ne služi vojsku u Nišu, i četiri starešine. Žutice, prema zvaničnim podacima, nema ni u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, rekao je Tiodorović.
Zavod za javno zdravlje opštine Leskovac do juče je registrovao još dva slučaja obolelih od žutice. Zaraženi su stanovnici sela Međa i Grdelica, mesta u kojima je ova bolest ranijih godina takođe bila evidentirana. Na području Jablaničkog okruga ove godine od hepatitisa A obolelo je 167 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari