Na Dunavu kod Tekije u Nacionalnom parku Đerdap, jutros je počelo 28. tradicionalno međunarodno takmičenje u lovu soma – bućkom. Za titulu najboljeg na ovogodišnjoj „Zlatnoj bućki Đerdapa“, jedinstvenoj turističko-ribolovnoj manifestaciji, tokom dva takmičarska dana nadmetaće se više od 60 ribolovaca iz gotovo čitave Srbije, Mađarske, Slovenije i Republike Srpske.


Ovaj specifični način ulova ribe pratiće raznovrsni sportski, kulturni i zabavni sadržaji, a sve u cilju održivog gazdovanja ribolovnim vodama Đerdapa i popularizacije Tekije i najvećeg nacionalnog parka u Srbiji kao atraktivne turističke destinacije.

Osim samog takmičenja koje će se danas i sutra odvijati od 6 do 12 časova, Tekijom će danas proći tradicionalni dečiji karneval koji se završava proglašenjem najuspelijih maski, a na plaži će se odvijati sportska takmičenja. Takmičarski parovi iz zemlje i inostranstva i sutra će biti na vodi od 6 do 12 časova, a sabiranjem rezultata prvog i drugog takmičarskog dana znaće se ko je pobednik ovogodišnje „Zlatne bućke“.

Pravila ustanovljena prošle godine, da se sav ulov koji premašuje količinu dozvoljenu dozvolom za rekreativni ribolov živ vraća u vodu, primenjuju se i na 28. „Zlatnoj bućki“. Tokom sutrašnjeg prepodneva biće održan Pionirski kup u pecanju u koji će biti uključena i deca sa posebnim potrebama posredstvom udruženja „Plava školjka“ iz Beograda, a popodnevni sati rezervisani su za takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Nagrade najuspešnijim bućkarošima i kulinarima biće uručene u subotu veče na završnoj priredbi ove manifestacije.

S obzirom da se već danima u Tekiji uzaludno traži mesto više u privatnom smeštaju, više je nego očigledno da je organizator manifestacije, Turističko društvo Tekija, potpomognuto sponzorima i upravljačem ribarskog područja, uspelo da manifestaciji vrati nekadašnji sjaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari