Veliki broj radnika pljevaljskih preduzeća, postali su žrtve tranzicije i ostali bez otpremnina za period od 1990 do 2007. godine. Nezadovoljni time što su ih sindikalni predstavnici i odbori „zaboravili“, iako su imali pravo na isplatu otpremnine od po 1900 evra, radnici su tražili sastanak sa najvišim predstavnicima Saveza sindikata Crne Gore.

Tim povodom u Pljevljima je nedavno boravio rukovodilac pravne kancelarije Saveza sindikata Crne Gore Goran Ćulafić. „Pravo na isplatu otpremnine pripada radnicima – žrtvama tranzicije za period od juna 2000 do 31. 12. 2007. godine. Izuzetno u sporazumu je ostavljena jedna odrednica prema kojoj se 20 odsto sredstava može isplatiti radnicima koji su žrtve tranzicije od 1990 do 2000 godine“, podsetio je Ćulafić.

Prema podacima koji su mu dostavljeni na sastanku, oko 600 radnika je izostavljeno sa spiskova, a imali su pravo na otpremninu. „Jedan broj radnika se nije prijavio jer nije vjerovao da će ovaj sporazum biti postignut, a veliki je broj i onih koji se nakon prestanka radnog odnosa nisu prijavili na Biro rada i zbog toga nisu mogli da ostvare ovo pravo“, dodao je Ćulafić. On je rekao da će radnicima žrtvama tranzicije od 1990 do 2000. godine otpremnine biti isplaćene iz Fonda rada koji će uskoro početi da radi, a sredstva će se obezbjeđivati iz stečajnih masa od onog dela novca koji je trebalo da bude izdvojen za povezivanje radnog staža. Za isplatu otpremnina od 1990 do 2000. godine Sindikalnom povjereništvu u Pljevljima do sada se prijavilo 1200 radnika. Radnici su imali brojne primjedbe na rad odbora koji su pravili spiskove kao i na loše informisanje radnika. Većina je najavila da će tužiti organizacione odbore koji ih nisu uvrstili u spisak, što im je savjetovao i Ćulafić.

Neki su radnici tvrdili, a potkrepljivali su to i dokumentima da su se nalazili na spiskovima sve do trenutka dok nije počela isplata. Na sastanku je rečeno da je od 600 radnika koji su radili u korporaciji „Jakić“ otpremnine isplaćene za samo njih 140, a svi su imali sta prava, smatraju radnici.

Od 103 nekadašnja radnika pljevaljskog rudnika olova i cinka Šuplja stijena samo je šestoro dobilo otpremnine, a rudari su optužili svog sindikalnog vođu da ih je namjerno izostavio sa spiska i zatražili su od Ćulafića da im obezbijedi prijem u resornom ministarstvu, što im je on i obećao. Ćulafićje rekao da radnici Šuplje stijene imaju pravo da dobiju otpremnine i da će biti uvršteni u prioritetnu isplatu. Nezadovoljstvo načinom na koji su pravljeni spiskovi za otpremnine iskazali su i bivši radnici Ugostiteljstva, Sloge, Tare, Građevinara, Šumarstva i drugih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari