U specijalnom rezervatu prirode Slano Kopovo kod Novog Bečeja i reke Tise u toku je migratorna seoba ptica zbog čega je ovo barsko stanište trenutno preplavljeno ždralovima. U lokalnom lovačkom društvu potvrđuju da je na Slano Kopovo već stiglo oko 8.000 ždralova.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

 Prema dostupnim podacima, svake godine u kasnu jesen ovo mesto poseti više od 17.000 ždralova. U periodu jesenje migracije ptica Slano Kopovo predstavlja jedno od najvažnijih usputnih stajališta mnogih vrsta ptica, među kojima su svakako najimpozantniji ždralovi.

– Ždralove je preko dana teško naći na jednom mestu, jer se razlete po okolini u potrazi za hranom. Najlakše ih je videti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima – kaže biološkinja Silvija Šimončik, stručna saradnica u Lovačkom udruženju.

Slano Kopovo je posebno povoljno za ždralove koji u toku svojih redovnih seoba u ogromnim i veličanstvenim jatima prekrivaju ovaj prostor i zaglušuju ga svojim osobenim „trubljenjem“. To je povod da opština Novi Bečej pretposlednjeg vikenda u novembru organizuje turističku manifestaciju tokom koje se posmatraju ptice. U subotu, 21. novembra, Turistička organizacija Novog Bečeja i ,,Lovačko udruženje Novi Bečej'' organizovaće treći po redu Festival ždralova. Svim posetiocima, ljubiteljima prirode i ptica, a pre svega deci, biće priređen zanimljiv program, niz tematskih radionica i zajednički doček ždralova. Organizovani polazak na Slano Kopovo je u 14 časova, sa glavne autobuske stanice u Novom Bečeju. U rezervatu će posetioci biti dočekivani u vizitorskom centru, gde će biti održan program.

Stari meander Tise

Slano Kopovo je stari meander Tise. Jezero je nastalo nakon isušivanja močvara na tlu Vojvodine i podizanja nasipa u 17. i 18. veku. Slano Kopovo predstavlja osobeno stanište ptica u Srbiji. NJegova vrednost se ogleda kroz gnežđenje vrsta atipičnih za Panonsku niziju, a karakterističnih za pontsko-kaspijske slatine i morske obale, kao i činjenicu da se radi o jedinstvenoj selidbenoj stanici za određene migratorne vrste ptica – patke, guske, šljukarice, sabljarke, morskog žalara koji se popularno naziva „panonski mornar“, i naravno, ždralove. Uključeno je na Ramsarsku listu 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari